Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων καθημερινά στη μέση ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από συμπτώματα κατάθλιψης σε μεγαλύτερη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.
Η κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία γίνεται πιο συχνή και χαρακτηρίζεται από λύπη, πιο αργή σκέψη, κακό ύπνο, όρεξη και συγκέντρωση και αυξημένη κούραση. Η κατάσταση συχνά προκύπτει από νευροεκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη γήρανση.
Ερευνητές του National University of Singapore (NUS Medicine) εξέτασαν τον τρόπο διατροφής- ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών- στον καθορισμό του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 13.738 άνθρωποι που παρακολουθήθηκαν 20 χρόνια.
Η μελέτη εστίασε σε 14 φρούτα που καταναλώνονται συχνά όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, πεπόνια, μήλα και 25 λαχανικά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες από τη μέση ηλικία και πέρα και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες αυτών των φρούτων πιο νωρίς στη ζωή τους είχαν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης καθώς γερνούσαν. Η κατανάλωση λαχανικών δεν οδηγούσε σε παρόμοια σχέση.
Ο Koh Woon Puay δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων ως προστατευτικό μέτρο έναντι της κατάθλιψης που συνδέεται με τη γήρανση. Στη μελέτη όσοι κατανάλωναν 3 μερίδες φρούτων καθημερινά έναντι όσων κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα, μείωσαν την πιθανότητα κατάθλιψης τουλάχιστον κατά 21%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας 1-2 μερίδες φρούτων μετά από κάθε γεύμα. Άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική επίδραση έναντι της κατάθλιψης στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μικροθρεπτικών που περιέχονται στα φρούτα, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή και φλαβονοειδή.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, Health, and Aging.
Πηγές:
Journal of Nutrition, Health, and Aging.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}