Η τροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αλλά μπορεί να αυξήσει και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για παθήσεις ψυχική υγείας όπως η κατάθλιψη;
Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν οτι η κατανάλωση γάλακτος από φυτικές πηγές, όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ενώ το ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα μπορεί ενδεχομένως να έχει προστατευτικά οφέλη.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αναγκαίο κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής. Είναι πλούσια σε λακτόζη, λιπίδια, πρωτεΐνη και μέταλλα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.
Ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων ειδών γάλακτος στην ψυχική υγεία 357.568 συμμετεχόντων στη UK Biobank. Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος ή κατάθλιψη στην έναρξη της έρευνας παρακολουθήθηκαν για 13,5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 13.065 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και 13.339 με άγχος.
Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος συνδεόταν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άγχους. Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα συνδεόταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και 10% χαμηλότερο για άγχος. Όμως το αποβουτυρωμένο γάλα δεν είχε σημαντική επίδραση στον κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και 29% χαμηλότερο άγχους για όσους κατανάλωναν ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Αποκαλύφθηκε πιθανή προστατευτική αιτιατή σχέση μεταξύ ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος και κατάθλιψης
Οι φυτικές εναλλακτικές επιλογές γάλακτος συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης κατά 14%.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα οφέλη ψυχικής υγείας του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος οφείλονται στο υψηλότερο περιεχόμενο ακόρεστων λιπαρών οξέων σε σύγκριση με το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στον εγκέφαλο, πιθανόν μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.
Πηγές:
Frontiers in Nutrition.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
1 ποτήρι γάλα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου [μελέτη]
Σύμβαση για αναβάθμιση των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων στις Κυκλάδες
Οδηγίες της Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον μεταπνευμονοϊό