Επιστήμη & Ζωή

Το κόκκινο κρέας συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους νέους

Τι επισημαίνουν επιστήμονες σε δημοσίευση στο περιοδικό NPJ Precision Oncology.


Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, 10:00

Σοφία Νέτα
Ειδικός Συνεργάτης - Σύμβουλος Έκδοσης

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών μπορεί να άγει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι νεαροί και μεσήλικες ασθενείς με καρκίνο του εντέρου τυπικά έχουν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών που παράγονται από την πέψη ενός αμινοξέος που λέγεται αργινίνη, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό NPJ Precision Oncology.

Έχουν επίσης υψηλότερο επίπεδο από έναν μεταβολίτη που συνδέεται με τον κύκλο της ουρίας (τη διαδικασία με την οποία φιλτράρεται από το αίμα και αποβάλλεται η αμμωνία, που παράγεται κατά την πέψη των πρωτεϊνών).

Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών μπορεί να εξηγεί τα αυξημένα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών, γράφουν οι ερευνητές.

«Τα επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος παράγοντας είναι η διατροφή», δήλωσε ο Naseer Sangwan, διευθυντής στο Microbial Sequencing & Analytics Resource Core της Cleveland Clinic. «Γνωρίζουμε ήδη ποιοι είναι οι κύριοι μεταβολίτες που αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο του παχέος εντέρου πριν τα 50 έτη και τα νέα ευρήματα ενισχύουν αυτή την άποψη».

Στην έρευνα οι επιστήμονες συνέκριναν τις αναλύσεις αίματος 64 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι 20 από αυτούς είχαν ηλικία 50 ετών και κάτω, ενώ οι υπόλοιποι ήταν άνω των 60 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (κολοορθικός καρκίνος) που εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 50 ετών θεωρείται πρώιμος και η συχνότητά του αυξάνεται.

Η σύγκριση έδειξε ότι οι διαφορές στη διατροφή των ασθενών εξηγούσαν πολλές από τις διαφορές στους μεταβολίτες στις εξετάσεις τους.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να επαληθεύσουν τα ευρήματα σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια θα εξετάσουν εάν η τροποποίηση της διατροφής και ενδεχομένως κάποια φάρμακα θα μπορούσαν να χαμηλώσουν τα επίπεδα των μεταβολιτών που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Πηγές:
NPJ Precision Oncology



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων