Επιστήμη & Ζωή

Οι πατάτες κάνουν καλό στην υγεία [μελέτη]

Τι δείχνει μακροχρόνια νορβηγική μελέτη.


Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024, 17:50

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Σε αντίθεση με διάφορα είδη λαχανικών, οι πατάτες δεν θεωρούνταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα υγιείς. Αυτό όμως μπορεί τώρα να αλλάξει. Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον δύο πατάτες την ημέρα έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Αυτό ανακάλυψαν Νορβηγοί επιστήμονες σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 77.000 πειραματόζωα για μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών.

Αν και στο παρελθόν οι πατάτες αποτελούσαν σταθερό συστατικό μιας διατροφής κυρίως χωρίς κρέας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενδιαφέρον είναι ότι δεν περιλαμβάνονταν στη "πέντε την ημέρα", η οποία περιλαμβάνει διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών, εξήγησε ο Erik Arnesen από το Ινστιτούτο Βασικής Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ο επιστήμονας και η ομάδα του δημοσίευσαν μια μακροχρόνια μελέτη στο "Journal of Nutrition" με πειραματόζωα 77.000 Νορβηγούς σε διάστημα 40 ετών. "Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο πατάτες την ημέρα κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980 παρουσίασαν 12% χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας κατά τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Αυτό το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας είναι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε σε άτομα με υψηλή πρόσληψη λαχανικών", δήλωσε ο Arnesen.

Στο παρελθόν, οι πατάτες αποτελούσαν βασική διατροφή σε πολλές περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη Νορβηγία, για παράδειγμα, το 90% όλων των γευμάτων με ψάρι και το 80% όλων των γευμάτων με κρέας τη δεκαετία του 1980 συνοδεύονταν από πατάτες.

Σε αντίθεση όμως με τις τάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, επρόκειτο κυρίως για βραστές πατάτες  και όχι για πατατάκια ή πουρέ, ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από τις εθνικές διατροφικές έρευνες μεταξύ 1974 και 1988 και τα συνέκριναν με τα στοιχεία θνησιμότητας 40 χρόνια αργότερα. Αποδείχθηκε ότι για κάθε εκατό γραμμάρια πατάτας την ημέρα, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειωνόταν κατά 4%. Αυτό ίσχυε και για τις καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πατάτες είναι ιδιαίτερα υγιεινές επειδή αποτελούν πηγή βιταμίνης C και καλίου και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι μελέτες που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με τη συχνή κατανάλωση πατάτας περιελάμβαναν επίσης τις τηγανητές πατάτες και τον πουρέ, τόνισαν οι Νορβηγοί ειδικοί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων