Επιστήμη & Ζωή

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα

Ποιος είναι ο ρόλος της αυξημένης υγρασίας. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί.


Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024, 11:00

Σοφία Νέτα
Ειδικός Συνεργάτης - Σύμβουλος Έκδοσης

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αυξημένη υγρασία θα αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν βακτηριακές λοιμώξεις τα φύλλα των σκουροπράσινων λαχανικών, όπως το μαρούλι, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Οι λοιμώξεις αυτές βοηθούν τη σαλμονέλα να επιζήσει στα φύλλα των λαχανικών, αυξάνοντας την πιθανότητα να περάσει στους ανθρώπους, προκαλώντας τους σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Μάλιστα ο αντίκτυπος της αυξημένης υγρασίας στα υγιή φυτά είναι τόσο σημαντικός, ώστε η κλιματική αλλαγή μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει θέμα ασφάλειας των τροφίμων, προειδοποιούν οι ερευνητές από το University of Wisconsin-Madison. Και αυτό διότι θα αυξήσει τον κίνδυνο τροφιμογενών δηλητηριάσεων από την κατανάλωση νωπών τροφίμων.

Η σαλμονέλα χρειάζεται καλό μαγείρεμα των τροφίμων για να καταστραφεί. Αντιθέτως, σε θερμοκρασίες από7 έως 46 βαθμούς Κελσίου πολλαπλασιάζεται, οπότε το ανεπαρκές μαγείρεμα απλώς επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν δηλητηρίαση (σαλμονέλωση).

Η σαλμονέλωση εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς έχουν μη αιματηρή διάρροια, η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες. Συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη.

Η πιο συχνή επιπλοκή της είναι η αφυδάτωση, που είναι πιθανότερη στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Από τη στιγμή της κατανάλωσης της σαλμονέλας μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων (περίοδος επώασης) μεσολαβούν από 6 έως 72 ώρες.

Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εκδηλώνουν κάθε χρόνο σαλμονέλωση. Τα νωπά προϊόντα είναι η πιο συχνή οδός μόλυνσης, αφού η σαλμονέλα επιζεί σε πολλές καλλιέργειες και επιμένει στο χώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες εξέθεσαν υπό διάφορες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας τα φύλλα των λαχανικών στο βακτήριο. Όπως διαπίστωσαν, η υψηλή υγρασία ευνοούσε την ικανότητα της σαλμονέλας να αναπτύσσεται ραγδαία πάνω στα φύλλα του μαρουλιού.

Ευνοούσε επίσης την ανάπτυξη άλλων βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ικανότητα της σαλμονέλας να επιζεί και να εξαπλώνεται στο μαρούλι ρομάνα (μαρούλι romaine).

Πηγές:
Applied and Environmental Microbiology



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων