Νέα έρευνα του UCLA Health υποδεικνύει ότι το φύλο και οι εμπειρίες κάποιου με παιδικό τραύμα έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις στη βιολογική του υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης 20 σημαντικών νόσων στη ζωή του.
Τα ευρήματα στο Brain, Behavior, and Immunity αποκαλύπτουν ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες σε μικρή ηλικία μπορούν να έχουν συγκεκριμένες συνέπειες στην υγεία αλλά οι επιδράσεις διαφέρουν συστηματικά σε άντρες και γυναίκες.
Ο Dr. George Slavich, δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν σημαντικό στρες ή τραύμα σε μικρή ηλικία δεν αξιολογούνται ποτέ.
Τα ευρηματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης για στρες σε κλινικό πλαίσιο.
Επίσης μας απομακρύνουν από την ίδια προσέγγιση προς όλους και μας κατευθύνουν προς μια προσέγγιση εξατομικευμένης ιατρικής με βάση το φύλο και το συγκεκριμένο προφίλ στρες.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2.100 συμμετεχόντων στην έρευνα "Midlife in the United States: A National Longitudinal Study of Health and Wellbeing" που περιείχε μετρήσεις για κακουχίες σε μικρή ηλικία, βιολογία νόσων και ψυχική και σωματική υγεία.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα είδη και την ένταση των αρνητικών εμπειριών στην παιδική τους ηλικία όπως οικονομικά προβλήματα, κακοποίηση, παραμέληση, συχνότητα μετακομίσεων, αν ζούσαν μακριά από τους γονείς τους και αν τους είχε αναλάβει η Πρόνοια.
Επίσης έδωσαν βιολογικά δείγματα για να υπολογιστούν 25 βιοδείκτες νόσων και υπέδειξαν αν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια από 20 νόσους.
Ανάλυση εντόπισε ομάδες ενηλίκων με πολλούς στρεσογόνους παράγοντες στην παιδική ηλικία.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πώς αυτές οι ομάδες και ανεξάρτητοι στρεσογόνοι παράγοντες συνδέονταν με 25 δείκτες φλεγμονής μεταβολισμοί και στρες καθώς και με 20 σημαντικές παθήσεις.
Γενικά, όσοι ανήκαν στις ομάδες χαμηλού στρες είχαν τα λιγότερα σημαντικά προβλήματα υγείας, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς αυξανόταν η έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες.
Αντρες και γυναίκες στις ομάδες υψηλού στρες είχαν τη χειρότερη μεταβολική υγεία και τη μεγαλύτερη φλεγμονή.
Όμως υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων.
Η επίδραση των δυσάρεστων εμπειριών στην παιδική ηλικία στους βιοδείκτες μεταβολικής υγείας ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες.
Η συναισθηματική κακοποίηση και η παραμέληση επίσης έτειναν να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες για αρκετούς βιοδείκτες και παθήσεις όπως αιματολογικές διαταραχές, προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφορές και προβλήματα στον θυρεοειδή.
Το στρες εμπλέκεται σε 9 στις 10 κύριες αιτίες θνησιμότητας στις ΗΠΑ σήμερα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}