Επιστήμη & Ζωή

Πάνω από 3. 600 χημικές ουσίες συσκευασιών τροφίμων εντοπίστηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό [μελέτη]

Πολλά από τα  υλικά σε επαφή με τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία.


Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, 19:52

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Πρόσφατη έρευνα εντόπισε πάνω από 3.600 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία και επεξεργασία τροφίμων, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενώ ουσίες όπως PFAS και δισφαινόλη A, που ήδη θεωρούνται επιβλαβείς ήταν αναμενόμενα ευρήματα, οι ερευνητές επίσης προειδοποιούν ότι πολλές άλλες χημικές ουσίες που εντόπισε η έρευνα θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology και ρίχνει φως στην ευρεία ανθρώπινη έκθεση σε υλικά σε επαφή με τρόφιμα

που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε ανθρωπινά δείγματα όπως ούρα, αίμα και μητρικό γάλα.

Οι ερευνητές συνέκριναν 14.000 γνωστές χημικές ουσίες υλικών σε επαφή με τρόφιμα (FCC) με στοιχεία από 5 προγράμματα βιοπαρακολούθησης, 3 βάσεις δεδομένων μεταβολομικής και διάφορες επιστημονικές έρευνες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι  3.601 από αυτές τις ουσίες που αποτελούν έως το 25%  των γνωστών FCC είναι παρούσες στο ανθρώπινο σώμα.

Η Dr. Birgit Geueke, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ υλικών σε επαφή με τρόφιμα, έκθεσης και υγείας του ανθρώπου. Επίσης υπογραμμίζει ότι αυτά τα χημικά έχουν παραβλεφθεί έως τώρα σε έρευνες βιοπαρακολούθησης

Προσφέρει σημαντική ευκαιρία για πρόληψη και προστασία της υγείας.

Η έρευνα υπογραμμίζει το γεγονός ότι υλικά σε επαφή με τρόφιμα δεν είναι πλήρως ασφαλή παρόλο που ενδεχομένως μπορεί να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, επειδή μεταφέρουν γνωστές επικίνδυνές χημικές ουσίες στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι πιθανοί κίνδυνοι πολλών από αυτές τις ουσίες δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος και το κενό στην έρευνα αυξάνει τις ανησυχίες για τους άγνωστους κινδύνους.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την τοξικότητα και την έκθεση σε πολλές χημικές ουσίες καθώς και κανονισμοί για τη χρήση τους στη συσκευασία τροφίμων.

Πηγές:
Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων