iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Υγεία & Business

Το χαράτσι των 1 και 3 ευρώ μείωσε τη ζήτηση των διαγνωστικών εξετάσεων

Περιορίστηκε το clawback κατά 60-65 εκατ. ευρώ.

Το χαράτσι των 1 και 3 ευρώ μείωσε τη ζήτηση των διαγνωστικών εξετάσεων

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024, 07:00

Δέσποινα ΚαραγιαννοπούλουΔέσποινα Καραγιαννοπούλου
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Φρένο στη ζήτηση των διαγνωστικών εξετάσεων έβαλε όπως φαίνεται το χαράτσι του 1 και των 3 ευρώ που επιβλήθηκε τον Μάιο με βάση τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε αιματολογική εξέταση ο πολίτης πρέπει να καταβάλει επιπλέον της συμμετοχής του, 1 ευρώ, ενώ για κάθε απεικονιστική εξέταση 3 ευρώ.

Ιδιωτική οικονομική συμμετοχή που είχε ως συνέπεια, όπως μπορούμε να ξέρουμε, τη μείωση του clawback κατά 60 με 65 εκατ. ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και το clawback.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο clawback για τις μικροβιολογικές εξετάσεις. Πριν την εφαρμογή του Μέτρου (1 και 3 ευρώ) το clawback τον Απρίλιο ήταν 50%, ενώ δύο μήνες μετά (τον Ιούνιο) ήταν στο 33%.

Επίσης, με τελευταία στοιχεία, στα υπερηχογραφήματα καρδιάς το clawback μηδένισε, ενώ στα υπερηχογραφήματα αγγείων από 34% που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο έπεσε φέτος στο 13%.

Αν και αυτό είναι ανακουφιστικό, από την άλλη δεν πρόκειται να πέσει το clawback ραγδαία και αυτό διότι ο προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά υπολείπεται σημαντικά των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Για φέτος η εκτίμηση ήταν ότι οι υποβολές θα έφταναν στα 640 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε σαν "οροφή" το συγκεκριμένο νούμερο, μετά και τη μείωση του clawback πέφτει περίπου στα 580 εκατ. ευρώ, που και πάλι απέχει σημαντικά από τον υπάρχονta προϋπολογισμό των 482 εκατ. ευρώ. Πάντως, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δόθηκαν από την τελευταία διαβεβαιώσεις ότι θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός από εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων.

Εντωμεταξύ, στη μείωση του clawback φαίνεται να έχει συνεισφέρει και ο  Μεσοσταθμικός Δείκτης Εξομάλυνσης (ΜΔΕ) που αποτελεί έναν δείκτη εξομάλυνσης υπολογισμού του Μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού υποβολής ανά πάροχο στην κάθε κατηγορία. Πληροφορίες λένε ότι αναμένεται νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στη βάση βελτίωσης της υφιστάμενης (ΦΕΚ 4503/Β’ / 1-8-2024), θα αφορά τις κατηγορίες των διαγνωστικών εξετάσεων Ε1α (Εξετάσεις Βιολογικών Υλικών), Ε2β μαστογραφίες, Ε4α (Αξονικές Τομογραφίες), Ε4β (Μαγνητικές Τομογραφίες), Ε5α (Υπέρηχα Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων), Ε5β (Υπέρηχα Λοιπών Ειδικοτήτων).

Οι κατηγορίες Ε4α και Ε4β χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Οι υποκατηγορίες Ε4α1 και Ε5α1 αφορούν ICD10 ογκολογικών περιστατικών και οι υποκατηγορίες Ε4α2 και Ε5β2  όλα τα υπόλοιπα ICD10 αντιστοίχως για αξονικές και μαγνητικές. Κάθε υποκατηγορία από τις ανωτέρω θα έχει διαφορετικούς ΜΔΕ.

Οι κατηγορίες Ε5α και Ε5β χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες έκαστη, που είναι Ε5α1 υποκατηγορία απλών υπερηχογραφημάτων σώματος, Ε5α2 υποκατηγορία Triplex αγγείων φλεβών αρτηριών, Ε5α3 υποκατηγορία καρδιολογικών υπερήχων. Από την κατηγορία Ε1α δεν θα προσμετρώνται στο ΜΔΕ μία ομάδα εξετάσεων υψηλού κόστους πχ. Καρυότυπος κα.

Ο ΜΔΕ εξομάλυνσης για την κατηγορία Ε1α αναφέρεται σε ποσό. Στις κατηγορίες Ε2β, Ε4α1, Ε4α2, Ε4β1, Ε4β2, Ε5α3, Ε5β1, Ε5β2, Ε5β3, Ε5α1 και Ε5α2, σε αριθμό εξετάσεων.

Ωστόσο, άσχετα από τις παρεμβάσεις που είναι ευπρόσδεκτες και ανακουφιστικές, δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα οδηγούν προς την εδραίωση και μονιμοποίηση του Claw back, λένε πηγές, που το χαρακτηρίζουν βόμβα στα θεμέλια του κλάδου που αντί να λύνεται καταλήγει "μεταμορφωμένο" να διογκώνεται. Το ποτήρι δε ξεχείλισε, με την αιφνίδια ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την είσπραξη του clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει και στο 70%.

Εξαιτίας αυτού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  σε συνεργασία με το Συντονιστικό ΄Οργανο Φορέων Π.Φ.Υ., τους Φορείς Πρωτοβάθμιας Υγείας και τους Φορείς Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει προσκαλέσει σήμερα -Τετάρτη- τους εκπροσώπους φορέων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείαw σε ευρεία σύσκεψη με θέμα  τις «Καταστροφικές συνέπειες του clawback στην επιβίωση Γιατρών, Πολυιατρείων Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικών. Λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες».
 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR