Το μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου διαμορφώνεται κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής του. Αυτό ξεκινάει από τη μήτρα.
Στο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Παιδιατρικών Εταιρειών (EAPS) που διεξάγεται από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου στη Βιέννη θα συζητηθεί πώς το μητρικό γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά, ο ρόλος των συμπληρωματικών τροφών για την ανοχή των τροφίμων και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταβολικές ασθένειες.
Σήμερα (16 Οκτωβρίου) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Καθώς το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται απίστευτα γρήγορα κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και ταυτόχρονα δημιουργούνται τα όργανα και οι ιστοί, τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν οι απόγονοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν σημαντική επίδραση στη μετέπειτα ζωή τους, όπως εξηγείται σε ανακοίνωση του Κέντρου Αυστρίας της Βιέννης. Εκεί διεξάγεται το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
"Μπορείτε να το φανταστείτε κάπως έτσι: Ο τρόπος με τον οποίο ένας υπολογιστής είναι καλωδιωμένος μια φορά είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί αργότερα", δήλωσε ο Berthold Koletzko, επικεφαλής του Τμήματος Μεταβολικής και Διατροφικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Dr. v. Hauner του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου.
"Για παράδειγμα, το παιδί μιας παχύσαρκης μητέρας έχει επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του, ακριβώς επειδή η λειτουργία του οργανισμού του παιδιού διαμορφώνεται ήδη από τις συνθήκες στη μήτρα", δήλωσε ο πρόεδρος της EAPS.
Η διατροφή παίζει επίσης κεντρικό ρόλο μετά τη γέννηση. "Ειδικά για τα πρόωρα βρέφη, το γάλα της ίδιας της μητέρας έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και προστατεύει από σοβαρές εντερικές ασθένειες, για παράδειγμα", εξήγησε ο Koletzko. Εάν η μητέρα δεν έχει δικό της γάλα, υπάρχει δωρεά μητρικού γάλακτος εμπλουτισμένη με ενισχυτικά μητρικού γάλακτος ή ειδική φόρμουλα για πρόωρα μωρά.
Εκτενή νέα δεδομένα μελετών δείχνουν ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες υποθέσεις, η πρώιμη συμπληρωματική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών.
"Στον τέταρτο με έκτο μήνα της ζωής ενός παιδιού, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει προφανώς ένα σημαντικό χρονικό παράθυρο για την ανάπτυξη της ανοσίας και της ανοχής. Εάν τροφές όπως η πρωτεΐνη κοτόπουλου, οι πολτοποιημένοι ξηροί καρποί, το σιτάρι και τα ψάρια εισαχθούν με συμπληρωματικές τροφές σε αυτή την ηλικία, μπορεί να προληφθεί έως και το 60% των τροφικών αλλεργιών στην μετέπειτα παιδική ηλικία", τόνισε ο παιδίατρος.
Ο τύπος γέννησης επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό του παιδιού. Ενώ τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έρχονται σε επαφή με τα γαλακτικά βακτήρια της μητέρας στο γεννητικό σωλήνα, ο αποικισμός των μωρών που γεννιούνται με καισαρική τομή μεταβάλλεται από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται και τα μικρόβια από το περιβάλλον του νοσοκομείου.
Αυτό οδηγεί σε διαφορετικό βακτηριακό αποικισμό του εντέρου του μωρού, ο οποίος συνδέεται με αυξημένους κινδύνους εμφάνισης ασθενειών αργότερα. Τα μωρά με καισαρική τομή έχουν 20-30% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και ανοσολογικών ασθενειών. "Επομένως, θα ήθελα να δω τις γεννήσεις με καισαρική τομή να περιορίζονται σε ιατρικές ενδείξεις", συνέστησε ο Koletzko.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}