Το ζήτημα της κότας και του αυγού δεν είναι μόνο φιλοσοφική απορία για κάποιους ανθρώπους. Ορισμένοι αναρωτιούνται αν κάποιο από τα δύο είναι καλύτερο για μια ισορροπημένη διατροφή. Το μαγείρεμα του κοτόπουλου (όπως και το σημείο που θα φάτε) κάνει διαφορά, ενώ τα αυγά δεν θα σταματήσουν μάλλον ποτέ να αποτελούν πηγή έρευνας για το αν αποτελούν εν τέλει το ιδανικό πρωινό (προς το παρόν, η απάντηση είναι προς το θετικό). Είναι και τα δύο εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι σας βοηθούν να νιώθετε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα.
Σύγκριση πρωτεϊνών
Δεν υπάρχει ζήτημα σύγκρισης όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Ανάλογα με την κοπή, το κοτόπουλο έχει 23–31 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Τα μαγειρεμένα αυγά έχουν 12,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.
Παρ’ όλα αυτά, τόσο το κοτόπουλο όσο και τα αυγά θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας. Αν και τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεΐνες παρέχουν αμινοξέα, οι φυτικές πηγές θεωρούνται ατελείς πρωτεΐνες επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα (ή τους λείπουν) σε ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα. Το σώμα σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την πρωτεΐνη από ζωικές τροφές, με την απορρόφηση πρωτεΐνης να φτάνει στο 80%. Αυτό κάνει το κοτόπουλο και τα αυγά "πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας" επειδή η πρωτεΐνη σε αυτά τα τρόφιμα απορροφάται εύκολα, διασπάται και χρησιμοποιείται από το σώμα σας για σημαντικές διαδικασίες όπως η οικοδόμηση μυών, η δημιουργία ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Είναι, τέλος, ενδιαφέρον ότι ενώ τα αυγά έχουν λιγότερη πρωτεΐνη, απορροφάται ελαφρώς πιο εύκολα από τον οργανισμό μας.
Τα αυγά και το κοτόπουλο είναι καλές πηγές άλλων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, του ψευδάργυρου και του σεληνίου. Και τα δύο περιέχουν Β6, αλλά το στήθος κοτόπουλου είναι πολύ πιο συμπυκνωμένη πηγή. Επίσης παρέχουν και τα δύο Β12, η οποία απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, για την καλή υγεία του μεταβολισμού μας, για τη σύνθεση DNA και πολλές ακόμα διεργασίες του σώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυγά είναι καλύτερη πηγή σιδήρου από το κοτόπουλο, όπως έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε χολίνη, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για εγκύους και μωρά.
Η ατέρμονη συζήτηση για το αν είναι τα αυγά υγιεινά
Η κατανάλωση αυγών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σύσταση του σώματος, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα και μειώνοντας τη μάζα λίπους. Μπορεί επίσης να βελτιώσει ορισμένους δείκτες της υγείας της καρδιάς, όπως η “καλή” HDL χοληστερόλη. Όσον αφορά τη διατροφική χοληστερόλη των αυγών, η έρευνα έχει δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη δεν αποτελούν πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους – η χοληστερόλη του οργανισμού μας επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}