Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζονται σε 10.300.000 τα κρούσματα ιλαράς το 2023, έχοντας σημειώσει αύξηση 20% από το 2022, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε κοινή τους δήλωση, ανέφεραν ότι η ανεπαρκής κάλυψη εμβολιασμών παγκοσμίως οδηγεί την αύξηση των κρουσμάτων.
Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου, ωστόσο περισσότερα από 22 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση του εμβολίου ιλαράς το 2023. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το 83% των παιδιών έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς πέρυσι, ενώ μόνο το 74% έλαβε τη συνιστώμενη δεύτερη δόση.
Απαιτείται κάλυψη 95% ή μεγαλύτερης δύο δόσεων εμβολίου ιλαράς σε κάθε χώρα και κοινότητα για την πρόληψη εστιών και την προστασία των πληθυσμών από έναν από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς στον κόσμο. Η ιλαρά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, εκτός εάν τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ισχυρά.
«Το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Για να σώσουμε ακόμη περισσότερες ζωές και να εμποδίσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό να βλάψει τους πιο ευάλωτους, πρέπει να επενδύσουμε στον εμβολιασμό για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πού ζει».
Τα εμβόλια έχουν σώσει 150 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια. Στα εμβόλια οφείλεται περισσότερο από το 60% αυτού του τεράστιου αντίκτυπου – υπολογίζεται σε 94 εκατομμύρια ζωές.
Ως αποτέλεσμα των παγκόσμιων κενών στην εμβολιαστική κάλυψη, 57 χώρες παρουσίασαν μεγάλες ή ανησυχητικές επιδημίες ιλαράς το 2023, που επηρέασαν όλες τις περιοχές εκτός από την Αμερική και αντιπροσωπεύουν αύξηση σχεδόν 60% από 36 χώρες το προηγούμενο έτος. Οι περιοχές της Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού παρουσίασαν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη, τα εμβόλια ιλαράς έχουν σώσει 7,28 εκατομμύρια ζωές μεταξύ 1974 και 2004. Ωστόσο, κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Αυστρίας.
Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων ως «απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους 107.500 θανάτους από ιλαρά το 2023 καταγράφηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το προηγούμενο έτος – παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ορισμένοι από τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων ήταν σε περιοχές όπου τα παιδιά με ιλαρά είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, επειδή η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι σχετικά καλή.
Ακόμη και όταν οι άνθρωποι επιβιώνουν από την ιλαρά, μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, μερικές από τις οποίες είναι δια βίου, σημείωσε ο ΠΟΥ. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο, οι οποίες περιλαμβάνουν τύφλωση, πνευμονία και εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη που προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα και πιθανή εγκεφαλική βλάβη). Η ιλαρά μπορεί επίσης να προκαλέσει « ανοσολογική αμνησία », σκουπίζοντας αποτελεσματικά τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος και αφήνοντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις – όπως κρυολογήματα, γρίπη και πνευμονία.
Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς ο παγκόσμιος στόχος εξάλειψης, όπως ορίζεται στην Ατζέντα Ανοσοποίησης 2030, απειλείται. Σε όλο τον κόσμο, 82 χώρες είχαν επιτύχει ή διατήρησαν την εξάλειψη της ιλαράς στα τέλη του 2023, αλλά πολλές είναι εκτός πορείας.
Πηγές:
vaccinestoday.eu/
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}