Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας των πασχόντων κατά 45%. Όμως, ο τακτικός έλεγχος των βαρέων καπνιστών με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου για θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια. Αυτό αποκαλύφθηκε τώρα από μια καναδική μελέτη.
Η Γερμανία πρόκειται να εισαγάγει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα με τη χρήση υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης. Αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό στις ΗΠΑ και πολλές πολιτείες εφαρμόζουν επί του παρόντος τέτοια σχέδια. Παρά τον αριθμό των σχεδίων, στην Αυστρία δεν έχουν ληφθεί ακόμη τέτοια μέτρα.
Ένας αυστριακός πνευμονολόγος εξήγησε πρόσφατα ότι μια τέτοια εξέταση χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας διαλογής διαρκεί δέκα δευτερόλεπτα. Στο μεταξύ, τέτοια προγράμματα έχουν ήδη μειώσει τη συνολική θνησιμότητα κατά 48% και τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά 45%».
Η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών είναι συχνή
Η νέα επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο "Canadian Medical Association Journal". Η Marcella Cabral Claires (Καρδιολογία/Πανεπιστήμιο της Οτάβα) και οι συν-συγγραφείς της θέλησαν να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στην ειδικότητά τους.
Ανέλυσαν τις αξονικές τομογραφίες 1.486 ατόμων που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία προσυμπτωματικού ελέγχου το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2017 και Νοεμβρίου 2018. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών που εντοπίστηκε στο 82,9% των εξεταζόμενων. Σε 439 (29,5 τοις εκατό) από τα εξεταζόμενα άτομα, ο "βαθμός ασβεστοποίησης" ήταν μάλιστα εκτεταμένος.
Τον Δεκέμβριο του 2023, οι συγγραφείς της μελέτης ανέκτησαν στη συνέχεια και πάλι τους ιατρικούς φακέλους των συμμετεχόντων από το ηλεκτρονικό μητρώο και συνέδεσαν τα δεδομένα θνησιμότητας με τα αποτελέσματα των τομογραφιών υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης.
Τα αποτελέσματα καθιστούν ακόμη πιο ισχυρή την υποστήριξη τέτοιων προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς θα μπορούσαν να επιτύχουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Εκτός από την αναγνώριση των καρκινωμάτων των πνευμόνων σε ένα θεραπεύσιμο πρώιμο στάδιο, θα ήταν προφανώς δυνατό να εντοπιστούν και όσοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η έντονη "ασβεστοποίηση" των στεφανιαίων αρτηριών συσχετίστηκε κατά μέσο όρο με διπλασιασμό της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα κ.λπ.) εντός της περιόδου παρατήρησης των 50 μηνών. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (όλες οι αιτίες) αυξήθηκε ακόμη και κατά 2,39 φορές.
Προγνωστικός παράγοντας για θανάτους
Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε άτομα που υποβλήθηκαν σε χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, η έντονη ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών ήταν ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για όλους τους θανάτους και τους καρδιαγγειακούς περιστατικούς θανάτους, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των μη καρδιαγγειακών θανάτων.
Η ικανότητα αναγνώρισης και μείωσης των κινδύνων στεφανιαίας νόσου μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσθετο όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}