Ο Λευτέρης Μαρίνος, φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος του ΟΣΦΕ, στο πλαίσιο του συνεδρίου 7o Healthcare Transformation, του iatronet.gr, μίλησε για τον ρόλο του φαρμακοποιού στην εξέλιξη της αγοράς.
Αναφέρθηκε στον ρόλο του φαρμακοποιού στην επίτευξη του πολύ μεγάλου ζητούμενου, που είναι η αυτοφροντίδα και το υποσύνολό της, η αυτοθεραπεία.
Είναι αναγκαιότητα, αλλά και βασικό βήμα για να μπορέσουν να φανούν οι φαρμακοποιοί αντάξιοι της προσδοκίας του κοινού, αλλά και του πολιτικού προσωπικού στην επίτευξη μιας καλής δημόσιας υγείας.
Σημείωσε ότι ένα σύστημα υγείας προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τους πόρους κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παραδίδει καλύτερη υγεία στους πολίτες μιας χώρας και να περιορίζει έξοδα. ''Αυτό όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να το επιδιώξουμε με διάφορους τρόπους σε ένα νοσοκεντρικό περιβάλλον, δηλαδή δίναμε πολύ μεγαλύτερο βάρος στη νόσο και στο πώς θα την αντιμετωπίζαμε στην οξεία της φάση και πολύ λιγότερο στο τι θα κάναμε για να την προλάβουμε''.
Στη χώρα έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Και αυτό αναφορικά με το κομμάτι της δημόσιας υγείας σημαίνει πρώτον ότι το ποσοστό του πληθυσμού γερνάει και είναι ήδη πολύ μεγαλύτερο.
Δηλαδή εκτιμούμε ότι το 2030 και μετά, άνω του 65% θα είναι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και από την άλλη νεοεισερχόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, αυτοί που διαθέτουν πόρους, είναι λιγότεροι, κάτι που σημαίνει ότι η επιδίωξη των συστημάτων υγείας είναι να’ ''πληρώνω λιγότερα και να παίρνω περισσότερα’’.
Ο τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί είναι κατά βάση δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο κομμάτι της αυτοφροντίδας.''Ερχόμαστε εμείς ως φαρμακοποιοί, οι πλέον προσβάσιμοι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας να συνεισφέρουμε και να καταστήσουμε τους ασθενείς περισσότερο ικανούς να αναλάβουν μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης της δικής τους υγείας. Και αυτό είναι το κύριο ζητούμενο. Υποσύνολο της αυτοφροντίδας είναι η αυτοθεραπεία, δηλαδή η χρήση θεραπευτικών μέσων.
Η αυτοφροντίδα είναι σε όλα τα στάδια της ασθένειας, στην πρόληψη πριν την ασθένεια, δηλαδή όσο είμαστε υγιείς, στα ήσσονος σημασίας νοσήματα, δηλαδή τα αυτοπεριοριζόμενα κ.ο.κ. στις χρόνιες καταστάσεις είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί ο ασθενής φεύγει από τον επαγγελματία στον χώρο της υγείας, με τον οποίο είχε μια αλληλεπίδραση 20-30 λεπτών και είναι μόνος του όλο το υπόλοιπο διάστημα να διαχειριστεί πολλά ζητήματα που αφορούν την πορεία της υγείας''.
Άρα η αυτοθεραπεία έχει πολύ μεγάλη σημασία και στις χρόνιες καταστάσεις και στις οξείες.. Η αυτοφροντίδα και το συνεχές της είναι βασική λειτουργική επιδίωξη του τρόπου με τον οποίο οργανώνουμε την υγεία.
Ο κ. Μαρίνος αναφέρθηκε στο κομμάτι της πληροφορίας και στις διάφορες πηγές τών οποίων δεν είναι ίδια η ποιότητα και θεψρεί ότι το κομμάτι των applications θα παίξει ρόλο.
Τόνισε ότι o πλέον προσβάσιμος από όλους τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός.
Κατέληξε λέγοντας, ότι αυτοφροντίδα και η αυτοθεραπεία αποτελούν πολύ σημαντικούς στόχους, σκοπούς όχι μόνο για το κοινό, όχι μόνο για τα συστήματα υγείας αλλά και για τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας ''και κυρίως σε εμάς το δικό μας κομμάτι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να το κάνουμε, αφορά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το κοινό και τους ασθενείςως τώρα και να αλλάξουμε ρόλο, να φύγουμε από το καθαδιεκτικό και να πάμε στο συμμετοχικό, στη συνεργατική υγεία''.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}