Η θεραπεία με μαγνητικό συντονισμό είναι μια από τις σημαντικότερες μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Μια σειρά συνεδριών κατά τις οποίες εφαρμόζονται παλμικά μαγνητικά πεδία στο κεφάλι για να επηρεάσουν τον εγκέφαλο μπορεί προφανώς να μειώσει σημαντικά την επιθυμία για αλκοόλ στους εξαρτημένους.
Αυτό έδειξε τώρα μια μετα-ανάλυση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας που πραγματοποίησαν ειδικοί από την Αυστρία και την Ελλάδα. Η αντίστοιχη διαδικασία έχει ήδη καθιερωθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Σκοπός μας ήταν να διερευνήσουμε την άμεση και έως και τρίμηνης διάρκειας επίδραση της επαναλαμβανόμενης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (rTMS) στη λαχτάρα για αλκοόλ στη διαταραχή χρήσης αλκοόλ", γράφει ο Michael Treiber από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του ιατρικού πανεπιστημίου της Βιέννης και οι συν-συγγραφείς του (Journal of Addiction Medicine).
Η διαδικασία μιας τέτοιας θεραπείας με επαναλαμβανόμενα μαγνητικά πεδία με μια αντίστοιχη συσκευή που "ακτινοβολεί" το κρανίο σε συγκεκριμένες περιοχές από έξω έχει ήδη αναγνωριστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας στην Ιατρική και τη Φροντίδα (NICE).
"Η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS) χρησιμοποιεί παλμικά μαγνητικά πεδία για την απόσβεση ή την ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με ιατρικές ή ψυχιατρικές διαταραχές. Η θεραπεία είναι μη επεμβατική και χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε εξωνοσοκομειακή βάση", έγραψε για παράδειγμα το Oxford Health, ο περιφερειακός βραχίονας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σοβαρή κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν υποδειγματικούς τομείς εφαρμογής.
Σημαντικό αποτέλεσμα
Οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης εξέτασαν και πάλι τυχαιοποιημένες (τυχαία κατανομή των εξεταζόμενων ατόμων στις ομάδες μελέτης) και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες, κάθε μία από τις οποίες περιλάμβανε τουλάχιστον δέκα συνεδρίες rTMS για τους εθισμένους στο αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα ήταν υπέρ της μαγνητικής θεραπείας. "Δώδεκα μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και περιλάμβαναν 475 συμμετέχοντες από ομάδες θεραπείας και ελέγχου. Η rTMS μείωσε τη λαχτάρα για αλκοόλ σε σύγκριση με την εικονική διέγερση αμέσως μετά τη θεραπεία. Όσον αφορά την επίδραση διατήρησης, η μετα-ανάλυσή μας έδειξε μια μέτρια επίδραση για το ενεργό rTMS στη μείωση της επιθυμίας για αλκοόλ σύμφωνα με την τρίμηνη παρακολούθηση", έγραψαν οι ειδικοί.
Για την άμεση επίδραση, υπολογίστηκε η στατιστική τιμή της τυποποιημένης μέσης διαφοράς - 0,79. Αυτό υποδηλώνει ένα αρκετά ισχυρό αποτέλεσμα. Μετά από τρεις μήνες, η τιμή αυτή ήταν - 0,44, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί σε μέτρια επίδραση. Η θεραπεία είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματική όταν στοχεύει σε τμήμα του λεγόμενου μετωπιαίου λοβού του εγκεφαλικού φλοιού.
Διαφοροποίηση από εναλλακτικές μεθόδους
Αυτή η μορφή μαγνητικής θεραπείας δεν έχει καμία σχέση με τις αμφίβολες "εναλλακτικές" μεθόδους. Η γερμανική εθνική πύλη επιστημονικής ιατρικής (AWMF) δήλωσε τα εξής σχετικά με τη διαδικασία: "Η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι μια σχετικά νέα μέθοδος θεραπείας. Πρόκειται για μία από τις λεγόμενες διαδικασίες νευροδιέγερσης. Σε αυτές τις διαδικασίες, τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο διεγείρονται, δηλαδή ενεργοποιούνται". Τα μαγνητικά πεδία είναι πιθανό να διεγείρουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου και έτσι να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των διαδικασιών επικοινωνίας στο όργανο που έχουν βγει εκτός ισορροπίας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}