Η τέλεια γεύση του κακάο είναι αρκετός λόγος για να το αγαπάμε, αλλά αυτός ο μικροσκοπικός κόκκος έχει και αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας. Οι κόκκοι κακάο είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας, αλλά μπορούν επίσης να αλεσθούν σε σκόνη, με την οποία φτιάχνουμε το γνωστό ρόφημα, ή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας.
Ποια είναι τα οφέλη του κακάο για την υγεία;
Η σκόνη κακάο προσφέρει πολλά οφέλη, ειδικά αν περιέχει τουλάχιστον 72% κακάο.
Βελτιωμένες γνωστικές δεξιότητες
Η έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη περισσότερης σκόνης κακάο στη διατροφή σας βοηθά στη βελτίωση της προσοχής, της λειτουργικής μνήμης και γενικότερα των γνωστικών σας δεξιοτήτων. Μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τη γνωστική απόδοση σε άτομα με απώλεια ύπνου.
Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Η σκόνη κακάο περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν τη λειτουργία του οργανισμού σας και προσφέρουν μια γερή ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Μειωμένες παρενέργειες της ακτινοθεραπείας
Η κατανάλωση σκόνης κακάο μπορεί να είναι χρήσιμη αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο και έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Το σελήνιο στο κακάο έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τις αρνητικές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας σε άτομα με καρκίνο.
Καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία
Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της μυϊκής συστολής και για τη βοήθεια της λειτουργίας των νεύρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των νευρικών κυττάρων και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για διάφορες νευρολογικές παθήσεις. Η σκόνη κακάο περιέχει μαγνήσιο, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλής μυϊκής λειτουργίας, όπως και της λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
Οι φλαβονόλες, ένας τύπος φλαβονοειδών που βρίσκεται στη σκούρα σοκολάτα, βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, με το να βελτιώνουν τη ροή του αίματος και να αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων, μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση. Η σκόνη κακάο περιέχει επίσης πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Λιγότερη φλεγμονή
Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Ποια είναι η διατροφική αξία του κακάο;
Η σκόνη κακάο είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το μαγνήσιο.
¼ φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη περιέχει:
Θερμίδες: 49
Υδατάνθρακες: 12 γρ.
Φυτικές ίνες: 7 γρ.
Πρωτεΐνη: 4 γρ.
Λιπαρά: 3 γρ.
Από μόνο του, το κακάο δεν περιέχει πολλή ζάχαρη ή λιπαρά. Τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα σοκολάτας, ωστόσο, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και λίπη. Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν 60-70% κακάο ή περισσότερο για να έχετε τα περισσότερα οφέλη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τετράχρονο αγοράκι με λευχαιμία μοιράζει δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται
Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με ψωρίαση
Ο ιός της γρίπης παραμένει μολυσματικός για 5 ημέρες στο μη παστεριωμένο γάλα που διατηρείται στο ψυγείο