Το πρόγραµµα "Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια" είναι µία από τις κεντρικές υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και απευθύνεται σε άτοµα µε περιορισµένη κινητικότητα.
Οι επαγγελµατίες Υγείας του προγράµµατος προσφέρουν κατ’ οίκον βοήθεια και ανακούφιση στους ασθενείς και στους φροντιστές τους. Κύριος στόχος του προγράµµατος είναι η εκπαίδευση των φροντιστών, µε σκοπό να λάβουν όσα περισσότερα εφόδια µπορούν, προκειµένου να διαχειρίζονται αποτελεσµατικότερα τις πρακτικές και συναισθηµατικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά την εξέλιξη της νόσου.
Ο φυσικοθεραπευτής αποτελεί αναπόσπαστο µέλος της διεπιστηµονικής οµάδας του προγράµµατος και ο ρόλος του είναι κρίσιµος, τόσο στα πρώτα στάδια της νόσου όσο και σε προχωρηµένα στάδια, όπου η άνοια µπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του ατόµου µε άνοια.
Η πρώτη επαφή µε την εκάστοτε οικογένεια περιλαµβάνει µια αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ατόµου µε άνοια, µε σκοπό να διερευνηθούν οι ανάγκες, σε συνδυασµό µε τη συνεκτίµηση παθολογικών ή άλλων περιορισµών.
Η αξιολόγηση της ισορροπίας, της βάδισης, της µυϊκής δύναµης και του εύρους κίνησης των αρθρώσεων αποτελούν παραδείγµατα της φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο φυσικοθεραπευτής µπορεί να σχεδιάσει ένα εξατοµικευµένο πλάνο θεραπείας, το οποίο θα εστιάζει στη διατήρηση ή και στη βελτίωση της κινητικότητας, της ισορροπίας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ασθενούς.
Προχωρώντας στο στάδιο της παρέµβασης - η οποία για τον κάθε ασθενή είναι εξατοµικευµένη - υπάρχει ένα εύρος επιλογών.
Στο πλαίσιο αυτής, µπορούν να χρησιµοποιηθούν διάφορα εργαλεία και εξοπλισµός, όπως βαράκια, λάστιχα και µπάλες γυµναστικής, ενώ το πλάνο της θεραπείας µπορεί να µεταβάλλεται αντίστοιχα, αν προκύψει κάποια αλλαγή στο άτοµο µε άνοια ή επιδείνωση στην υγεία του.
Μέρος της παρέµβασης αποτελούν και οι ασκήσεις "διπλού έργου", οι οποίες αποτελούν ένα συνδυασµό φυσικής άσκησης και νοητικής ενδυνάµωσης, µε σκοπό την "διπλή" κινητοποίηση του ατόµου µε άνοια και την εµπλοκή περισσότερων λειτουργιών.
Πέρα από την ίδια την παρέµβαση που πραγµατοποιεί ο φυσικοθεραπευτής όµως, σηµαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση των οικογενειακών, αλλά και των έµµισθων φροντιστών, η οποία αφορά στον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του ατόµου µε άνοια κατά το πρακτικό µέρος της φροντίδας και στην αποφυγή λανθασµένων πρακτικών.
Η ενηµέρωση για τη σωστή στήριξή του, η εκµάθηση τεχνικών για την αποφυγή τραυµατισµών κατά τη µεταφορά ή τη βοήθεια στις καθηµερινές δραστηριότητες είναι µερικές από τις οδηγίες που δίνονται και αποτελούν µέρος της εκπαίδευσης των φροντιστών.
Αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης µπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των φροντιστών, που συχνά αµφιβάλλουν για τις ικανότητές τους σχετικά µε το πόσο καλά φροντίζουν τον άνθρωπό τους.
Ένα ακόµα θετικό στοιχείο, που συχνά παραγκωνίζεται, αποτελεί και η συναισθηµατική υποστήριξη του ατόµου µε άνοια µέσω της φυσικοθεραπείας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση και η σχέση εµπιστοσύνης, που αναπτύσσεται µεταξύ του επαγγελµατία Υγείας και του ατόµου που πάσχει, µπορούν να συµβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του δεύτερου.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται από τον φυσικοθεραπευτή να είναι καταρτισµένος συνολικά και ειδικά στον τοµέα της διαχείρισης των ατόµων µε άνοια και στον κατάλληλο τρόπο προσέγγισής τους.
Συνεπώς, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι διττός. Από τη µια, συνεκτιµώντας τις ιατρικές οδηγίες και τις ανάγκες του ατόµου µε άνοια και µε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, συµβάλλει στην φροντίδα του, µε στόχο την διατήρηση της ανεξαρτησίας του και την ενίσχυση της ποιότητας της καθηµερινής του ρουτίνας.
Από την άλλη, λαµβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και το φορτίο των φροντιστών, ο φυσικοθεραπευτής βρίσκεται εκεί για να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και καθοδήγηση, ώστε να µπορούν και οι ίδιοι να φροντίζουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσµατικά τον άνθρωπό τους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}