iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Υγεία & Business

Πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή για in vivo γονιδιακή θεραπεία

Θεωρητικά, μια in vivo προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας θα μπορούσε να ξεπεράσει τους περιορισμούς που θέτουν οι ex vivo θεραπείες.

Πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή για  in vivo γονιδιακή θεραπεία

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2025, 11:30

Δέσποινα ΚαραγιαννοπούλουΔέσποινα Καραγιαννοπούλου
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Η ερευνητική θεραπεία INT2104 της Interius BioTherapeutics είναι μια εφάπαξ δόση που χορηγείται ενδοφλεβίως στους ασθενείς. Έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει το CD7, μια πρωτεΐνη που εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στους καρκίνους του αίματος. Σε αντίθεση με άλλες γονιδιακές θεραπείες CAR που έχουν λάβει πράσινο φως, όπως το Kymriah, το Yescarta και το Carvykti, που είναι όλες ex vivo θεραπείες, το INT2104 λειτουργεί δημιουργώντας κύτταρα CAR-T και κύτταρα CAR-natural killer (NK) στο σώμα του ασθενούς, τα οποία έχουν σκοπό να σκοτώσουν καρκινικά Β κύτταρα. 

Οι προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια μόνο δόση του φαρμάκου ήταν σε θέση να καταστρέψει τα Β κύτταρα και να απαλλαγεί από όγκους σε μοντέλα ποντικών. 

Ex vivo εναντίον in vivo

Ο όρος "in vivo" (εν ζωή) αναφέρεται σε ό,τι λαμβάνει χώρα μέσα σε έναν έμβιο οργανισμό και ο "ex vivo" σε πειραματισμούς που πραγματοποιούνται πάνω σε ζωντανούς ιστούς ή σε τεχνητό περιβάλλον έξω από τον οργανισμό.

Παρά τα οφέλη των ex vivo θεραπειών CAR-T, οι οποίες ήταν αποτελεσματικές στη δημιουργία διαρκών υφέσεων καρκίνου, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Interius, Phil Johnson εξέφρασε  την άποψη ότι «οι τρέχουσες ex vivo θεραπείες CAR-T κυττάρων απαιτούν την πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία εξαγωγής κυττάρων από έναν ασθενή, τροποποίησής τους σε εργαστήριο και αποστολής τους πίσω στον ασθενή για επανέγχυση πολλές εβδομάδες αργότερα».

«Η εξατομικευμένη φύση των ex vivo θεραπειών CAR-T κυττάρων, όπου κάθε θεραπεία πρέπει να είναι συγκεκριμένη για κάθε ασθενή, οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλό κόστος θεραπείας και υλικοτεχνικές προκλήσεις. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία για να προετοιμάσουν το σώμα τους για έγχυση κυττάρων CAR-T, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν μια τέτοια θεραπεία», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Θεωρητικά, μια in vivo προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας θα μπορούσε να ξεπεράσει τους περιορισμούς που θέτουν οι ex vivo θεραπείες. Αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη της ανάγκης για εξαγωγή κυττάρων, παρατεταμένους χρόνους αναμονής και χημειοθεραπεία.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένες in vivo γονιδιακές θεραπείες για τον καρκίνο, φάρμακα όπως το onasemnogene abeparvovec-xioi  για τη σπονδυλική μυϊκή ατροφία και το Voretigene neparvovec, για τη συγγενή αμαύρωση του Leber, μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών, κυκλοφορούν στην αγορά. Για καταστάσεις που επηρεάζουν το μάτι, τον εγκέφαλο και το ήπαρ, προτιμώνται οι in vivo γονιδιακές θεραπείες, καθώς τα κύτταρα σε αυτά τα όργανα δεν μπορούν να εξαχθούν εύκολα.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες in vivo θεραπείες CAR-T στην κλινική εξέταση. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Umoja Biopharma έχει κάνει κινήσεις στον χώρο. 

Εν τω μεταξύ, η Allogene Therapeutics εργάζεται επίσης για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των αυτόλογων θεραπειών CAR T.  Το υποψήφιο ALLO-316, με στόχο το CD70, αξιολογείται σε ασθενείς με προχωρημένο νεφρικό καρκίνωμα. Πρόσφατα, επίσης, ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis και η Vyriad ενώθηκαν για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν in vivo θεραπείες CAR-T. Στόχος τους είναι να το κάνουν αξιοποιώντας την πλατφόρμα -lentiviral vector- της Vyriad.

Πηγές:
labiotech.eu



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR