Διατροφή

Τροφικές αλλεργίες: Πού οφείλονται;

Τα αυγά, το ψάρι, τα φιστίκια, η σόγια, το γάλα, δημητριακά με γλουταμίνη και το σέλινο ανήκουν στα ''ένοχα'' για πιθανή αλλεργία τρόφιμα. Τι άλλο φταίει για τις αλλεργίες.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένα τρόφιμα.Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αφορά το 4-8 % των παιδιών και το 2 % των ενηλίκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στο 5 με 10 % των Ευρωπαίων είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Ποιοι όμως οι λόγοι για αυτή την πρωτοφανή αύξηση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στα τρόφιμα; Η επικρατέστερη θεωρία βασίζεται στις σημερινές συνθήκες υγιεινής που είναι σήμερα σαφώς καλύτερες από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεν προκαλούμε πια το ανοσοποιητικό μας σύστημα όπως παλαιότερα με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πιο ευαίσθητο σε αλλεργιογόνα.Κάποιοι ειδικοι υποστηρίζουν ότι πολλές αλλεργίες έχουν τη ρίζα τους στην υπερβολική υγιεινή κατά τους πρώτους μήνες της ζωή των παιδιών. Πολλά παιδιά ωστόσο έρχονται στη ζωή με κληρονομικό ιστορικό. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες τάσεις στη μαγειρική. Η ασιατική κουζίνα, για παράδειγμα, που εισήλθε δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει φέρει όχι μόνο νέες για τους Ευρωπαίους γεύσεις και νέα μπαχαρικά, αλλά.. και νέα αλλεργιογόνα.

Η μοναδική – «σίγουρη» -λύση για τους αλλεργικούς είναι να αποφεύγουν τελείως τις ουσίες εκείνες που προκαλούν αλλεργία. Στις συσκευασίες των τροφίμων αναφέρονται τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα. Μεταξύ αυτών, τα αυγά, το ψάρι, τα φιστίκια, η σόγια, το γάλα, δημητριακά με γλουταμίνη και το σέλινο. Ωστόσο, για όσους είναι υπερευαίσθητοι, η υποχρέωση  αυτή δεν προσφέρει και πολλά. Αυτό συμβαίνει επειδή στις συσκευασίες αναγράφονται τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα. Ωστόσο εάν κάποιος είναι αλλεργικός σε μία ουσία που δεν είναι συνηθισμένη τότε έχει πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η λέξη "αλλεργία" προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «άλλο» και «έργο». Ο αυστριακός παιδίατρος Κλέμενς φον Πικέ πριν από 100 χρόνια πρότεινε τον όρο αλλεργία για να περιγράψει τη νόσο.Ο Πικέ παρατήρησε ότι κατά την χορήγηση ετερολόγων ορών, ορισμένα άτομα αντί ανοσίας εμφάνιζαν ορονοσία. Με λίγα λόγια, το ανοσοποιητικό σύστημα αντί να εμφανίζει φυσιολογική δραστηριότητα, εμφάνιζε «άλλο έργο», όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε ο αυστριακός επιστήμονας.

premium.paratiritis



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων