Ορισμένοι πάσχοντες από αλλεργίες αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν είναι αγχωμένοι ή σε ένταση. Τεχνικές όπως η αυτογενής εξάσκηση και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν.
Οι πάσχοντες συχνά διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν βρίσκονται υπό πίεση στην εργασία τους ή έχουν να αντιμετωπίσουν προσωπικά προβλήματα.
Οι ειδικοί λένε ότι αν και ο ψυχισμός δεν είναι ποτέ η αιτία της ασθένειας, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Η ίδια η ασθένεια μπορεί επίσης να είναι αγχωτική και να προκαλέσει άγχος, απογοήτευση ή καταθλιπτική διάθεση. Επομένως, καλό είναι οι μεμονωμένοι πάσχοντες να κάνουν κάτι για τον ψυχισμό τους εκτός από την ιατρική θεραπεία και να φέρουν περισσότερη ηρεμία στη ζωή τους. Αυτό είναι εφικτό με στοχευμένες ασκήσεις χαλάρωσης.
Ιδιαίτερα τα άτομα με άσθμα ή νευροδερματίτιδα επωφελούνται από αυτό, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για το άσθμα: όσοι ακολουθούν με συνέπεια τις ασκήσεις μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματά τους, να μειώνουν τον αριθμό των κρίσεων άσθματος και έτσι να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους.
Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να γίνονται τις ασκήσεις τακτικά - η βελτίωση γίνεται αισθητή μόνο μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες.
Τεχνικές όπως η μυϊκή χαλάρωση, η αυτογενής εκπαίδευση ή ο διαλογισμός είναι ιδανικές, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει η ύπνωση.
Όλες αυτές οι τεχνικές θα πρέπει αρχικά να μαθαίνονται από τους αλλεργικούς υπό επαγγελματική καθοδήγηση, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν αργότερα μόνοι τους στο σπίτι.
Επίλυση κρυφών συγκρούσεων
Αν η χαλάρωση από μόνη της δεν είναι αρκετή, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και την αντιμετώπιση κρυφών συναισθηματικών ή κοινωνικών συγκρούσεων που μπορεί να επιδεινώνουν ή να διαιωνίζουν τα αλλεργικά συμπτώματα.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική για τις αλλεργικές ασθένειες, γράφουν οι συγγραφείς της "Λευκής Βίβλου για τις Αλλεργίες".
Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί συχνά τις θεωρούν χρήσιμες. Θεωρούν ότι η θεραπεία αλλάζει πρωτίστως ορισμένους προσωπικούς παράγοντες και μόνο στη συνέχεια ενδεχομένως και τα αλλεργικά συμπτώματα. Υπό αυτή την έννοια, ωστόσο, οι θεραπείες είναι δικαιολογημένες, διότι μπορούν να έχουν θετική επίδραση στις αλλεργίες, ιδίως στο άσθμα και στη νευροδερματίτιδα.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη από μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας στη Γερμανία, οι πάσχοντες από νευροδερματίτιδα αξιολόγησαν την επίδραση της ψυχοθεραπείας ως παρόμοια θετική με εκείνη της θεραπείας με κορτιζόνη.
Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία: η συμπεριφορική θεραπεία και η ψυχολογία βάθους, τόσο ως ατομική, ομαδική ή οικογενειακή θεραπεία. Τα σεμινάρια διαχείρισης του άγχους μπορεί επίσης να βοηθήσουν - τα χρόνια ψυχανάλυσης δεν είναι συνήθως απαραίτητα για τις αλλεργικές παθήσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας