Το φθινόπωρο δεν φημίζεται τόσο για τις αλλεργίες του, αλλά αυτό  δεν σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος που να υποφέρει και αυτή την περίοδο. Πόσο μάλλον, όσο το φθινόπωρο (και όλες οι εποχές) συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο ζεστό, είναι αναμενόμενο να βλέπουμε όλο και περισσότερα κρούσματα ακόμα και κλασικών αλλεργιών γύρης.

Γύρη; Το φθινόπωρο;

Ναι. Όλα τα φυτά που ανθίζουν και το φθινόπωρο συνεχίζουν να παράγουν γύρη. Το πιο κλασικό που θα βρείτε να αναφέρεται σε άρθρα του εξωτερικού είναι η αμβροσία, η οποία όμως δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε αρκετά φυτά και στην χώρα μας που παράγουν γύρη αυτούς τους μήνες. Το πιο κοινό για πολλούς από εμάς είναι η χαρουπιά. Το δενδρολίβανο είναι ακόμα ένα φυτό που ανθίζει το φθινόπωρο, όπως και ο κισσός.

Μια ακόμη ύπουλη παρουσία που μπορεί να εμφανιστεί πιο εύκολα το φθινόπωρο είναι η μούχλα. Ειδικά την περίοδο που ξεκινούν οι πρώτες βροχές, η μούχλα μπορεί να σχηματιστεί παντού και τα σπόρια της μεταφέρονται εύκολα. Μην αφήνετε ποτέ πεσμένα φύλλα να μαζεύονται κοντά στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σας, επειδή είναι από τα αγαπημένα σημεία της μούχλας για να αναπτυχθεί.

Τέλος, τα ακάρεα εξακολουθούν να είναι πρόβλημα, όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να σας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Φροντίστε να ξεσκονίζετε τακτικά το σπίτι σας και να μην αφήνετε τα σκεπάσματα και τα σεντόνια σας πολύ καιρό προτού τα πλύνετε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα που θα προκαλέσει η επαφή μαζί τους.

Αν έχετε παιδί, αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν και λόγω του σχολείου, μιας και η μούχλα και τα ακάρεα αγαπούν πολύ αυτό το μέρος.

Συμπτώματα αλλεργίας

-Υγρά μάτια

-Καταρροή

-Φτέρνισμα

-Βήχας

-Φαγούρα στα μάτια και στην μύτη

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;

-Αποσυμφορητικά φάρμακα

 -Ρινικά σπρέι για να ανακουφιστείτε από την καταρροή

-Αντι-ισταμινικά

Παρ’ όλα αυτά, προσέξτε όταν αγοράζετε φάρμακα για αλλεργίες χωρίς συνταγή, και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες τους.

Συμβουλές  για να αποφύγουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις

-Μην βγαίνετε έξω τις ώρες που η γύρη κυκλοφορεί περισσότερο στον αέρα, συνήθως αργά το πρωί με μεσημέρι.

-Καθαρίστε τα συστήματα εξαερισμού και θέρμανσης πριν τα ανοίξετε για τον χειμώνα, καθώς μπορεί να έχουν παγιδευτεί μέσα αλλεργιογόνα και να εισέλθουν ξανά στον χώρο σας.

-Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να διατηρείτε το επίπεδο υγρασίας του σπιτιού σας μεταξύ 35-50%.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση