Διατροφή

Αδυνατίζουν τα φύκια;

Τι καινούριο παρουσιάστηκε στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, ECO 2011, στην Κωνσταντινούπολη;

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Τι καινούριο παρουσιάστηκε στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, ECO 2011, στην Κωνσταντινούπολη;

Τα αλγινικά άλατα προέρχονται από διάφορα είδη φυκιών και χρησιμοποιούνται στο εμπόριο κυρίως ως σταθεροποιητές γεύσης σε διάφορα τρόφιμα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προσελκύσει οι ιδιότητες της αυξημένης πρόκλησης κορεσμού και συνεπώς της μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης των διαλυτών φυτικών ινών των ουσιών αυτών.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή διατροφής από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης A. Astrup, παρουσίασε μια πρωτοποριακή μελέτη δείχνοντας ότι συμπληρωματική χορήγηση αλγινικών αλάτων μπορεί να μειώσει τον κορεσμό, την ενεργειακή πρόσληψη και το βάρος σε παχύσαρκα άτομα.

Συγκεκριμένα, σε μια διπλά - τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη σε 96 παχύσαρκους ασθενείς χορήγησαν ένα ρόφημα με την ουσία αναφοράς, ενώ στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε ρόφημα χωρίς την ουσία (placebo).

Παράλληλα, όλοι οι παχύσαρκοι ακολούθησαν και ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Βρέθηκε ότι η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα με τα αλγινικά άλατα έχασε περισσότερο βάρος στις 12 εβδομάδες (6,7 κιλά έναντι 5,0 κιλών) από ότι στην ομάδα που δεν χορηγήθηκε το συμπλήρωμα.

Περιμένουμε λοιπόν περισσότερες μελέτες που ίσως μας δώσουν ένα ακόμα όπλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγές:
www.nutrimed.gr
Jensen MG et al. ECO 2011 The effect of 12 weeks alginate supplementation on weight loss in pbese subjects: a randomized controlled trial



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων