Διατροφή

Βρώμη: Σύμμαχος στη μείωση της χοληστερόλης

Στην προσπάθεια για έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, μια μοναδική τροφή, η βρώμη, φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτης τάξης φυσικό σύμμαχο,

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Στην προσπάθεια για έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, μια μοναδική τροφή, η βρώμη, φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτης τάξης φυσικό σύμμαχο, σε αντίθεση με άλλες τροφές που εικάζεται πως μπορεί να βοηθήσουν, χωρίς όμως ισχυρά επιστημονικά στοιχεία να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο...

Έγκριτα δεδομένα από κλινικές μελέτες σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα, υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 γρ. β-γλυκανών (οι 'ευεργετικές' φυτικές ίνες της βρώμης) μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των επιπέδων της LDL 'κακής' χοληστερόλης, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά είναι τόσο ισχυρά, που ακόμα και η 'δύσκολη' στις αποφάσεις της, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με αναφορά της (EFSA Journal 2010;8(12):1885) τονίζει πως 'Οι β-γλυκάνες της βρώμης έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου για στεφανιαία νόσο'.

Ο εν λόγω ισχυρισμός στηρίχθηκε στην αξιολόγηση και ανασκόπηση ούτε ενός ούτε δυο, αλλά 22 επιστημονικών ερευνών (εκ των οποίων οι 3 ήταν σημαντικές μετα - αναλύσεις) υπέρ των β-γλυκανών της βρώμης.

Η ποσότητα κατανάλωσης 3 γρ. β - γλυκανών είναι ποσό που μπορεί να προσλάβει κάποιος από 2 μερίδες (45 γρ. η κάθε μια) νιφάδων βρώμης.

Υπό το πρίσμα των ερευνών για τις επιδράσεις της βρώμης και των β-γλυκανών της, Αυστραλοί επιστήμονες με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες (Br J Nutr.2011 Aug 3:1-11) έδειξαν ότι ακόμα και 1,5 γρ. β - γλυκανών καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν ουσιαστικά την LDL και την ολική χοληστερόλη σε διάστημα 6 εβδομάδων! Στη μελέτη έλαβαν μέρος 87 γυναίκες και άνδρες με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης.

Σε μια εποχή όπου παρόλες τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Commission και την 'κάθετη' αξιολόγηση της EFSA, οι περισσότεροι ισχυρισμοί που κατακλύζουν τον καταναλωτή παραπλανούν και δεν στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, ας εμπιστευτούμε τροφές και τρόφιμα των οποίων οι επιδράσεις εδραιώνονται με σειρά επιστημονικών στοιχείων…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων