Διατροφή

Αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση στην καλοκαιρινή σας έξοδο

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολλές και διαφορετικής σοβαρότητας, ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού που προκάλεσε τη δηλητηρίαση και την ευπάθεια του κάθε ατόμου.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Τσατραφίλη Σταυρούλα
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του χρόνου και οι περισσότεροι είναι σε διακοπές. Οι βραδινές έξοδοι για φαγητό και ποτό είναι σχεδόν καθημερινές, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι τρώμε, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Όταν δεν τηρούνται οι απαραίτητοι υγιεονομικοί κανόνες προετοιμασίας, διατήρησης ή / και διάθεσης των τροφίμων, προκύπτουν αλλοιώσεις τους, με αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Υπεύθυνοι για τις τροφοδηλητηριάσεις είναι συνήθως παθογόνοι μικροοργανισμοί, που δεν κάνουν αισθητή, τουλάχιστον αρχικά, την παρουσία τους στα τρόφιμα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολλές και διαφορετικής σοβαρότητας, ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού που προκάλεσε τη δηλητηρίαση και την ευπάθεια του κάθε ατόμου. Μπορεί να εκδηλώνονται ως απλές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και έμετος έως και εμπύρετες γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδα, ουραιμικό σύνδρομο, εγκεφαλίτιδα, ηπατίτιδα.

Η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών μπορεί να τους κάνει πιο υπεύθυνους. Και αυτό γιατί πέρα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Οφείλουν να είναι προσεκτικοί τόσο στις ατομικές πρακτικές αγοράς, μεταφοράς, διατήρησης και προετοιμασίας ενός τροφίμου ή φαγητού, όσο και στους χώρους μαζικής εστίασης που επιλέγουν να φάνε.

Τα πιο συχνά αίτια επώασης και ανάπτυξης μικροοργανισμών στα τρόφιμα είναι η κακή ψύξη και απόψυξη, το ατελές μαγείρεμα ή ψήσιμό τους, η ακατάλληλη αποθήκευση και συντήρηση των πρώτων υλών, η λανθασμένη καθαριότητα και απολύμανση όλων όσων χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, όπως σκεύη, εργαλεία, επιφάνειες κοπής, γάντια, χέρια, πετσέτες, καθώς και γενικότερα η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής από όλους εκείνους που σχετίζονται με την επεξεργασία των τροφίμων.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το καλοκαίρι μπορούμε να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τροφοδηλητηριάσεων, ιδιαίτερα όταν τρώμε εκτός σπιτιού, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βασικά βήματα, σύμφωνα πάντα και με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):

Τηρώντας τους παραπάνω βασικούς κανόνες μπορείτε να προφυλαχτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις, που καραδοκούν το καλοκαίρι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων