Μία νέα ιαπωνική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Waseda Clinic του Τόκιο, έδειξε ότι άτομα, που ακολουθούν ήδη ένα διαιτολόγιο με χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών, κύριο χαρακτηριστικό της ιαπωνικής διατροφής, μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, με την προσθήκη μαργαρινών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιαπωνικό μοντέλο μαζί με τη Μεσογειακή Διατροφή αποτελούν δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα υγιεινής διατροφής, που συνδέονται με χαμηλά κρούσματα καρδιοπαθειών, σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια Διάσκεψης στο Ορλάντο, που διοργάνωσε το Federation of American Societies For Experimental Biology (Ομοσπονδία Επιστημονικών Εταιριών Πειραματικής Βιολογίας των ΗΠΑ), η "κακή" LDL χοληστερόλη, ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό 9,1% ακόμη και σε άτομα, που ήδη ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι οι Ιάπωνες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr. Fady Ntanios, Διατροφολόγος, Τμήμα Λιπιδίων του Unilever Health Institute : "Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανώτερα του φυσιολογικού, ενώ ήδη υιοθετούν ένα φτωχό σε λιπαρά διαιτολόγιο".
Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε την επίδραση των μαργαρινών/spreads (φυτικά προϊόντα επάλειψης), που είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες και πλούσιες σε πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά, σε σχέση με τη μείωση των επιπέδων της "κακής" LDL χοληστερόλης, σε 53 γιαπωνέζους, άνδρες και γυναίκες.
Τα άτομα, που πήραν μέρος, μέσης ηλικίας 45 ετών και με επίπεδα χοληστερόλης κάτω από 8 mml/L (307 mg/dl), πρόσθεσαν στο διαιτολόγιό τους 15 γραμμάρια μαργαρίνης εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες την ημέρα, για μια περίοδο έξι εβδομάδων, χωρίς να μεταβάλλουν καθόλου τις διατροφικές τους συνήθειες και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
"Είναι γνωστό ότι η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών στον κόσμο, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στη γιαπωνέζικη διατροφή, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα (SAFA) και υψηλή σε πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη των εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες μαργαρινών/spreads (φυτικών προϊόντων επάλειψης) στη δραστική μείωση της χοληστερόλης, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες" επεσήμανε ο Dr. Fady Ntanios.
Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει ο κ. Αντώνης Καφάτος, Καθηγητής και Διευθυντής της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης:
"Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια μας να μειώσουμε την κακή LDL χοληστερόλη. Προϊόντα όπως το Becel pro.activ, που μέσω των φυσικών συστατικών του, τις φυτικές στερόλες, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, μειώνουν τη χοληστερόλη, είναι ευπρόσδεκτα στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς".
Ο τρόπος δράσης των φυτικών στερολών οφείλεται στο ότι έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να την "ανταγωνίζονται" και να παίρνουν τις θέσεις που τείνει να καταλαμβάνει η χοληστερόλη στα αγγεία, εμπδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Οι ίδιες, όμως, δεν απορροφώνται και δεν έχουν καμιά απολύτως επίδραση στα επίπεδα της HDL "καλής" χοληστερόλης.
Ανεξάρτητες κλινικές έρευνες εξάλλου έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει 20-25 γραμμάρια μαργαρίνης/spread εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες την ημέρα, αποδίδει μέση μείωση των επιπέδων της LDL "κακής" χοληστερόλης της τάξης του 10-15%, μέσα σε τρεις εβδομάδες, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της HDL "καλής" χοληστερόλης. Επίσης βελτιώνει το κλάσμα της LDL: HDL χοληστερόλης και μειώνει τα επίπεδα της apo-πρωτεϊνης Β.
Η ιδιότητα των φυτικών στερολών να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, είναι γνωστή από κλινικές μελέτες (ξεπερνούν τις 600), που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50.
Πηγές:
Βιβλιογραφία:
1. Weststrate JA, Meijer GW: Plant sterol-enriched margarines and reduction of plasma total and LDL cholesterol concentrations in normocholesterolaemic and mildly hypercholesterolaemic subjects.
European Journal of Clinical Nutrition (1998) 52: 334-343
2. Hendriks HFJ, Weststrate JA, Van Vliet T, Meijer GW: Spreads enriched with three different levels of vegetable oil sterols and the degree of cholesterol lowering in normocholesterolaemic and mildly hypercholesterolaemic subjects.
European Journal of Clinical Nutrition (1999) 53: 319-327
3. Jones PJ, Raeini-Sarjaz M, Ntanios FY, Vanstone CA, Ying-Feng JY, Parsons WE: Modulation of plasma lipid levels and cholesterol kinetics by phytosterol versus phytostanol ester.
Journal of Lipid Research (2000) 41: 697-705
4. Homma Y, Ntanios F, Ushiro S, Furuse K, Gshima Y, Fujita M: Effect of plant sterol-ester-containing spread on plasma levels of lipids and apoliproteins and assessment of the safety in Japanese subjects.
Journal of Nutritional Food (2001) vol. 3, no.4
5. Pollak OJ. (1953). Reduction of blood cholesterol in man.
Circulation (1952) 7: 702-706
6. Pollak OJ: Kritchevsky D:Sitosterol. Monographs on atherosclerosis (1981) 10: 3b:139
7. Law MR, Wald NJ, Thompson SG. By how much and how quickly does reduction in serum cholesterol concentration lower the risk of ischaemic heart disease?
British Medical Journal 1994;308: 367-373
8. Law M. Plant sterol and stanol margarines and health. BMJ 2000;320:861-864
9. Rifkind BM, Roussouw JE. The concepts of relative and absolute risk in secondary prevention of coronary heart disease: implications for the elderly. In: Lewis B, Mancini M, Farinero E (eds) Prevention of coronary heart disease in the elderly. Current Medical Literature, London 1990
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}