Διατροφή

Αλήθειες και μύθοι για το τσάι

Μακράς διάρκειας έρευνα από Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Τσάι και αδυνάτισμα

Διάφορες μελέτες το έχουν συσχετίσει με αύξηση του μεταβολισμού και συνεπώς ουσιαστική συνεισφορά στη διαδικασία απώλειας βάρους. Πράγματι, μελέτες που έγιναν στην Αμερική έδειξαν ότι η χορήγηση αφεψήματος τσαγιού έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη αύξηση κατά 3% της καταναλισκόμενης ενέργειας από τον οργανισμό, δηλαδή την πρόσθετη χρησιμοποίηση 67 θερμίδων ημερησίως σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωσαν ισόποσο διάλυμα καφεΐνης ή απλό νερό.

Τα πειράματα αυτά έδειξαν ότι άλλες ουσίες εκτός της καφεΐνης περιέχονται στο τσάι, όπως είναι η τείνη και οι μεθυλξανθίνες οι οποίες προκαλούν την πρόσθετη αύξηση στο μεταβολισμό του σώματος.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή είναι παροδική και το σώμα μας γρήγορα προσαρμόζεται σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να μην υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη διαδικασία της απώλειας βάρους. Το τσάι είναι ένα πολύ θρεπτικό αφέψημα, αλλά για να χάσουμε βάρος θα πρέπει πολύ απλά οι θερμίδες που τρώμε να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε.


Το τσάι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών που πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με την καλύτερη καρδιαγγειακή μας λειτουργία. Τα φλαβονοειδή εμποδίζουν τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών μειώνοντας έτσι την ποσότητα της χοληστερόλης που οξειδώνεται και επικάθεται στα αγγεία δημιουργώντας την επικίνδυνη αθηρωματογόνο πλάκα.

Προσοχή : προσθέτοντας γάλα στο τσάι δεσμεύονται τα πολύτιμα φλαβονοειδή και έτσι μειώνονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Μαύρο ή πράσινο;

Μέχρι πολύ πρόσφατα το πράσινο τσάι εθεωρείτο πιο υγιεινό από το μαύρο. Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ουσία η epigallocatechin gallate (EGCg), που σχετίζεται τόσο με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όσο και τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, μειώνεται όσο αυξάνεται η επεξεργασία του τσαγιού.

Επειδή το μαύρο τσάι είναι το αποτέλεσμα μεγαλύτερης ζύμωσης (έκθεσης στον αέρα) από ότι το πράσινο, η περιεκτικότητά του σε EGCs είναι μικρότερη. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο τσάι είναι πιο πλούσιο σε δύο άλλες ουσίες (theaflavins and thearubigens) στις οποίες οφείλεται η ξεχωριστή γεύση και το μαύρο χρώμα και σχετίζονται με διάφορες ευεργετικές δράσεις στο σώμα μας.

Συνεπώς και οι δύο μορφές σήμερα θεωρούνται πολύ ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία.

Σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 ενήλικες βρέθηκε ότι η συχνή καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 50%.

Μακράς διάρκειας έρευνα από Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

Η μελέτη διάρκεσε 15 χρόνια και βρέθηκε ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών την ημέρα μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο από ότι τα 2 φλιτζάνια την ημέρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων