Διατροφή

Χταπόδι κρασάτο με κρεμμύδια

Η συνταγή αποτελεί παραδοσιακό πιάτο της περιοχής της Μάνης και συνδυάζει τη γεύση που προσφέρει ένα θαλασσινό με λίγα λιπαρά, σαν το χταπόδι, με τα μυρωδικά, τα λαχανικά και το κρασί.

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Υλικά για 6 μερίδες

Εκτέλεση

Βάζετε το χταπόδι να βράσει σε σιγανή φωτιά με 1/4 ποτηριού κρασιού νερό. Αφού βράσει, το τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια.

Σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και προσθέτετε το χταπόδι. Προσθέτετε επίσης πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη και αλάτι. Αφήνετε να βράσει, ώστε να μείνει χωρίς υγρά το χταπόδι και προσθέτετε κρασί.
Σερβίρετε την επόμενη ημέρα.

Θρεπτική αξία μιας μερίδας

Θερμίδες: 270
Πρωτεΐνες: 26 γρ.
Υδατάνθρακες: 9 γρ.
Λίπη: 12 γρ.
Βιταμίνη Β12: 33 μg

Διατροφική αξιολόγηση

Αναφορικά με το χταπόδι πρέπει να παρατηρήσουμε πως είναι ένα θαλασσινό ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Β12, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή νέων κυττάρων και συγκεκριμένα στη σύνθεση του DNA και του RNA. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί, σε πειράματα σε ποντίκια, πως υπάρχει κάποιου είδους υπολιπιδαιμική δράση του χταποδιού, εφόσον η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της ηπατικής χοληστερόλης και αύξηση της απέκκρισης στεροειδών, στα οποία ανήκει και η χοληστερόλη, στα κόπρανα.

Το κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο και το ροζέ, είναι μία άλλη σημαντική συνεισφορά της δίαιτας στην υγεία του οργανισμού, υπό την προϋπόθεση να καταναλώνεται με μέτρο. Σύμφωνα με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωσή του, αλλά σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν το ένα ποτήρι για τις γυναίκες και τα δύο ποτήρια για τους άνδρες.

Ο περιορισμός αυτός οφείλεται στο γεγονός πως το αλκοόλ ευθύνεται για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, πνεύμονα, παχέως εντέρου, στήθους), αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου.

Παρόλα αυτά, φαίνεται τελικά πως σε μικρές ποσότητες, κυρίως το κόκκινο και λιγότερο το ροζέ κρασί εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση, που οφείλεται στους αντιοξειδωτικούς πολυφαινολικούς παράγοντες των σταφυλιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα, οδηγώντας έτσι και σε αντικαρκινική προστασία και μειώνουν την επιδεκτικότητα του ανθρώπινου πλάσματος στην οξείδωση των λιπιδίων, από την οποία ξεκινά ουσιαστικά η αθηρογέννεση.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά του κρασιού φαίνεται πως πιο αποτελεσματικές είναι οι προκυανιδίνες, οι οποίες εμφανίζουν την ιδιότητα να παρεμποδίζουν την οξείδωση των λιπιδίων, ενώ αυτά βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν τη μεταγευματική αύξηση των οξειδωτικών ριζών στο πλάσμα.

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων