Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι φυσικές πηγές ποιοτικών υδατανθράκων και ενέργειας, ικανοποιούν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό και μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το πόσο τρώμε, καθώς οι φυτικές τους ίνες και η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για ώρες – και όλα αυτά με σχετικά λίγες θερμίδες.

Πολλά φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ένα φρούτο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – όπως το καρπούζι – είναι προτιμότερο από ένα επεξεργασμένο γλυκό σνακ, και αν τηρούμε το μέτρο στην κατανάλωση, θα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά.

Παρακάτω είναι τα φρούτα με τον πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Γκρέιπφρουτ

Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει 53 θερμίδες, 12 γραμμάρια ζάχαρη, σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και αποτελείται κατά 91% νερό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρέσκου γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μήλα

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει 95 θερμίδες, 19 γραμμάρια ζάχαρη και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μήλα μπορούν να μειώσουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Αβοκάντο

Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο έχει περίπου 240 θερμίδες. Ωστόσο, τα αβοκάντο έχουν πολύ λίγη ζάχαρη, μόνο περίπου 0,4 γραμμάρια ανά φρούτο. Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στη μείωση της αύξησης βάρους. Να θυμάστε όμως ότι λόγω των πολλών θερμίδων η μερίδα αβοκάντο είναι το 1/3 του φρούτου.

Αχλάδια

Ένα μεσαίο αχλάδι έχει 100 θερμίδες, 17 γραμμάρια ζάχαρη και 5,5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Είναι από τις καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για την πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και της αύξησης βάρους.

Σμέουρα

Ένα φλιτζάνι σμέουρα έχει περίπου 64 θερμίδες, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 8 γραμμάρια φυτικές ίνες και το βάρος τους είναι περίπου κατά 86% νερό. Ο συνδυασμός υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλών θερμίδων βοηθά στον έλεγχο της πείνας και του βάρους.

Πορτοκάλια

Ένα πορτοκάλι έχει περίπου 62 θερμίδες, 12 γραμμάρια ζάχαρη και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Είναι επίσης περίπου 87% νερό. Τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών, επίσης, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Φράουλες

Σε ένα φλιτζάνι φράουλες, θα λάβετε περίπου 53 θερμίδες, μόλις 8 γραμμάρια ζάχαρη και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, με την περιεκτικότητα σε νερό να φτάνει το 91%.

Μπανάνες

Μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα έχει περίπου 105 θερμίδες, 14 γραμμάρια ζάχαρη και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αποτελείται περίπου κατά 75% από νερό. Η έρευνα δείχνει ότι οι μπανάνες συνδέονται με μικρότερη αύξηση βάρους, αλλά η συσχέτιση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο για τα μήλα, τα αχλάδια και τα μούρα.

Ροδάκινα

Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο έχει περίπου 59 θερμίδες, 13 γραμμάρια ζάχαρη και 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, με περιεκτικότητα σε νερό 89%.

Πεπόνι

Ένα φλιτζάνι πεπόνι έχει περίπου 60 θερμίδες, 14 γραμμάρια ζάχαρη και 2 γραμμάρια φυτικές ίνες. Επιπλέον, το πεπόνι αποτελείται κατά 90% από νερό.  

Ακτινίδιο

Με ένα ακτινίδιο, θα λάβετε περίπου 42 θερμίδες, 6 γραμμάρια ζάχαρη και 2 γραμμάρια φυτικές ίνες. Έχει περιεκτικότητα σε νερό 84% και άφθονα αντιοξειδωτικά.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο μπορεί να είναι χρήσιμο στη διαχείριση του βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θερμότερος Ιούλιος στα χρονικά ο φετινός για την Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ράμμα ελέγχει την επούλωση μιας πληγής σε πραγματικό χρόνο
ΕΟΔΥ: Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια- Έντονη η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου τη φετινή περίοδο