Ενδεχομένως υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας, ανακοίνωσαν ερευνητές που επισκόπησαν ευρήματα 15 ερευνών, που περιελάμβαναν σχεδόν 50.000 ανθρώπους.
Η Dr. Floriana S. Luppino, από το Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, δήλωσε ότι ανακάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας: οι παχύσαρκοι εμφάνιζαν κατά 55% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη αργότερα, ενώ οι άνθρωποι που εμφάνιζαν κατάθλιψη είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 58% να γίνουν παχύσαρκοι.
Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης ήταν πιο ισχυρή στους Αμερικανούς σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και πιο ισχυρή σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη σε σύγκριση με αυτούς που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τον τρόπο που η παχυσαρκία και η κατάθλιψη ενδεχομένως συνδέονται, δήλωσαν οι ερευνητές:
- Η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί φλεγμονώδης νόσος και η φλεγμονή συνδέεται με τον κίνδυνο κατάθλιψης
- Το λυγερό σώμα αποτελεί ιδανικό ομορφιάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έτσι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει σε δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματος και χαμηλή αυτοεκτίμηση που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
- Η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην αύξηση βάρους μέσω της παρεμβολής με το ενδοκρινικό σύστημα ή λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών των αντικαταθλιπτικών.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς, δήλωσαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή η αύξηση βάρους φαίνεται να είναι συνέπεια της κατάθλιψης, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη θα πρέπει να παρακολουθείται το βάρος.
Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθείται η διάθεση. Η γνώση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και συνδυασμένη αγωγή για όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο, γεγονός που τελικά θα μπορούσε να μειώσει το βάρος και των δυο νόσων.
Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}