Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα οφέλη στην υγεία σε ανθρώπους που καταναλώνουν αλκοόλ δεν αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα του αλκοόλ αλλά έχουν έμμεση σχέση, όπως το να είναι κάποιος λιγότερο στρεσαρισμένος, να ασκείται περισσότερο και να έχει καλύτερο κοινωνικό επίπεδο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Boris Hansel, του Νοσοκομείου Pitie-Salpetriere στο Παρίσι, δήλωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ισχυρός δείκτης υψηλότερου κοινωνικού επιπέδου, ανώτερης κατάστασης υγείας και χαμηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η έρευνα δεν εμφάνισε αιτιατή σχέση και δεν θα πρέπει να εμφανίζεται σαν απόδειξη για την προώθηση του αλκοόλ.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση ποτού μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ταυτόχρονα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χρόνια ηπατική νόσο, πολλούς καρκίνους, δηλητηρίαση από αλκοόλ, ενώ κατηγορείται για 2,3 εκατ.
θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
Ο Hansel και οι συνεργάτες του μελέτησαν σχεδόν 150.000 Γάλλους και τους χώρισαν σε 4 ομάδες-όσους δεν ήπιαν ποτέ, όσους κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες, όσους κατανάλωναν μέτριες και όσους έπιναν μεγάλες ποσότητες. Ανακάλυψαν ότι ομάδες αντρών και γυναικών με χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν γενικά καλύτερη υγεία σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ ή κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες.
Άντρες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, παλμούς, στρες, κατάθλιψη και δείκτη μάζας σώματος. Επιπλέον, είχαν υψηλότερη επίδοση σε υποκειμενικές μετρήσεις υγείας όπως η ποσότητα της άσκησης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν παρόμοια τάση σε γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, είχαν χαμηλότερη πίεση και πιο αδύνατη μέση. Και στα 2 φύλα, όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL.
Ωστόσο, ο Hansel δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ είχε επίδραση στην καλή χοληστερόλη ή μπορούσε να προστατεύσει έναντι της καρδιοπάθειας.
Δήλωσε ότι σημαντικά ευρήματα ήταν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ήταν πολύ καλός δείκτης κοινωνικής θέσης και αυτό ενδεχομένως μπορεί να αποτελεί σημαντική αιτία για την καλύτερη εικόνα υγείας αυτής της ομάδας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν είναι σωστό να προωθείται η κατανάλωση αλκοόλ σαν βάση για την προστασία του καρδιαγγειακού, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ‘ευχαρίστηση’ ήταν η καλύτερη δικαιολογία για τη μέτρια κατανάλωση.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘European Journal of Clinical Nutrition.’
Πηγές:
‘European Journal of Clinical Nutrition.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}