Επιστήμη & Ζωή

Τα αναψυκτικά ‘ενοχοποιούνται’ για παχυσαρκία αλλά και για διαβήτη

Άμεση σχέση φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της φτωχής διατροφής, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που βασίστηκε σε παλιότερες μελέτες.

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007, 12:54

Άμεση σχέση φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της φτωχής διατροφής, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που βασίστηκε σε παλιότερες μελέτες.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Kelly Brownell, διευθύντρια του Rudd Center for Food Policy and Obesity του Πανεπιστημίου Yale in New Heaven, στο Κονέκτικατ, δεν υπάρχει αμφιβολία για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Έχοντας αναλύσει τα στοιχεία 88 προηγούμενων μελετών σχετικών με το παραπάνω θέμα, η ερευνήτρια και η ομάδα της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από τα στοιχεία προκύπτει η ανάγκη σύστασης προς τον πληθυσμό για μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών .

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘American Journal of Public Health’, από τα αποτελέσματα σε έρευνα 91.000 γυναικών που παρακολουθήθηκαν για διάστημα 8 ετών, προκύπτει μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις για στενή σχέση μεταξύ υγείας και αναψυκτικών.

Στην έρευνα, οι γυναίκες που έπιναν μια ή περισσότερες σόδες ημερησίως-ποσότητα χαμηλότερη από το μέσο όρο στις ΗΠΑ- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σχέση με αυτές που έπιναν λιγότερο από μια σόδα την ημέρα.

Όταν η σόδα διαίτης αντικατέστησε την κανονική σόδα, στην έρευνα, ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος, υποδεικνύοντας ότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Όπως πιστεύουν οι ερευνητές, η μελέτη καταδεικνύει τον έντονο προβληματισμό για τα αναψυκτικά, καθώς βρίσκεται σε έξαρση ο διαβήτης τύπου ΙΙ στα παιδιά.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη συνοδεύεται από την πρόσληψη χαμηλότερων ποσοτήτων γάλακτος, ασβεστίου και άλλων απαραίτητων ουσιών, όπως οι φυτικές ίνες και τα φρούτα καθώς και από υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων.

Πηγές:
American Journal of Public Health



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων