Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Ο βαθμός στον οποίο αυτός ο παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί, έχει υποτιμηθεί σημαντικά μέχρι σήμερα. Ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ) ανέλυσαν τώρα εκ νέου ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για πάνω από το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου.
Με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, οι επιστήμονες θεωρούν τώρα ότι η παχυσαρκία εμπλέκεται στην ανάπτυξη περίπου του 10% των καρκίνων του εντέρου. Ωστόσο, ο Hermann Brenner, επιδημιολόγος στο DKFZ, υποψιάζεται εδώ και καιρό ότι η εκτίμηση αυτή είναι πολύ χαμηλή. "Γι' αυτό εξετάσαμε εκ νέου τα δεδομένα της μεγάλης μελέτης DACHS, μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως μελέτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - με σκοπό πιθανές μεροληψίες που δεν είχαν ληφθεί επαρκώς υπόψη σε άλλες μελέτες".
Όλα στην οθόνη;
Αυτό αναφέρεται στις μεροληψίες στα αποτελέσματα των μελετών που μπορεί να προκύψουν λόγω μεθοδολογικής ανακρίβειας. Ακόμη και σε καλές μελέτες, τέτοιες μεροληψίες δεν μπορούν να αποκλειστούν 100%. Από τη μία πλευρά, στρεβλώσεις μπορεί να προκύψουν εάν η παράμετρος της οποίας η επίδραση πρόκειται να εξεταστεί στη μελέτη δεν ορίζεται με αρκετή ακρίβεια.
Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό αφορά την παχυσαρκία. Από την άλλη πλευρά, συχνά υπάρχουν συγχυτικές επιρροές που συνδέονται με τις παραμέτρους της μελέτης. Και οι δύο πηγές σφάλματος πρέπει να ελαχιστοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από το σχεδιασμό της μελέτης και τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνονται.
Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε συχνά ανεπαρκές σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες. Όπως εξηγεί ο Marko Mandic, πρώτος συγγραφέας της μελέτης του DKFZ, τρία σχετικά ερωτήματα δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη στις συνήθεις αναλύσεις μέχρι σήμερα:
Μήπως οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν ενδεχομένως βάρος ως αποτέλεσμα του καρκίνου πριν από τη διάγνωση; Η απώλεια βάρους πριν από τη διάγνωση είναι συχνή στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Επομένως, προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον ΔΜΣ και τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν πιθανώς υποτιμήσει την έκταση της συσχέτισης.
Έχουν κάνει ποτέ οι συμμετέχοντες στη μελέτη με αυξημένο κίνδυνο κολονοσκόπηση; Εάν ο γιατρός ανακαλύψει προκαρκινικές αλλοιώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, αυτές συνήθως αφαιρούνται, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Μήπως ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου αυξάνεται ίσως ήδη κάτω από ένα δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 kg/m2, το "επίσημο" όριο για την παχυσαρκία; Καθώς ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου θεωρείται ότι είναι η συνεχής απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, ορμονών και προφλεγμονωδών ουσιών από τον λιπώδη ιστό, είναι πιθανό ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου αυξάνεται ήδη σε άτομα με ΔΜΣ κάτω από το όριο.
Το βάρος ως παράγοντας κινδύνου
Μόνο όσοι θέτουν τις σωστές ερωτήσεις μπορούν να πάρουν τις σωστές απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές του DKFZ πραγματοποίησαν δύο διαφορετικές αναλύσεις της δεξαμενής δεδομένων DACHS. "Στον πρώτο κύκλο, προχωρήσαμε με τον ίδιο τρόπο όπως και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες", αναφέρει ο Marko Mandic. "Στη δεύτερη εκτέλεση, από την άλλη πλευρά, υπολογίσαμε προσεκτικά τις πιθανές μεροληψίες που οφείλονται στις τρεις πτυχές - απώλεια βάρους πριν από τη διάγνωση, προγενέστερος έλεγχος του εντέρου και αύξηση του κινδύνου ακόμη και με ΔΜΣ κάτω από 25".
Η συμβατική ανάλυση στην πρώτη εκτέλεση έδειξε ότι το 11,5 % των καρκίνων του εντέρου προκαλείται από την παχυσαρκία, γεγονός που συνάδει με τις κοινές εκτιμήσεις. Στη δεύτερη εκτέλεση - μετά τις προσεκτικές πρόσθετες διορθώσεις - το βάρος αυτού του παράγοντα κινδύνου αυξήθηκε σε 23,4 %.
Μεγάλη δυνατότητα πρόληψης
"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία παίζει περίπου διπλάσιο ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως", λέει ο Hermann Brenner. "Υποθέτουμε ότι η σημασία της παχυσαρκίας ως παράγοντα κινδύνου έχει μέχρι σήμερα υποτιμηθεί μαζικά, και όχι μόνο όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου". Η παχυσαρκία θεωρείται επίσης αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού.
Ενόψει του αυξανόμενου αριθμού υπέρβαρων ατόμων στον πληθυσμό, ο Hermann Brenner υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. "Εδώ μιλάμε για υψηλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο στο μέλλον τις μεγάλες και μέχρι στιγμής σαφώς υποτιμημένες δυνατότητες της πρόληψης του καρκίνου".
Η μελέτη DACHS είναι μια μελέτη ελέγχου περιπτώσεων με βάση τον πληθυσμό. Η παρούσα ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα από 7.098 άνδρες και γυναίκες με καρκίνο του παχέος εντέρου και 5.757 αδιάγνωστα άτομα ελέγχου συγκρίσιμης ηλικίας και φύλου.
Οι τόποι διαμονής επίσης ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό. Από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη συλλέχθηκαν εκτεταμένες πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους, σε διάφορα στάδια της ζωής τους.
Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ)
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στη ΜΕΘ 14χρονος μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
Οι καλύτερες πρωινές ρουτίνες για να ξεκινήσεις το νέο έτος δυναμικά
Νέα τεχνολογία ‘’βλέπει’’ πώς προκαλεί η χοληστερόλη καρδιακή προσβολή [μελέτη]