Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Newcastle, στη Βρετανία, θέλησε να ανιχνεύσει αν οι προστατευτικές ουσίες παρέμεναν ενεργές μετά την πέψη. Όπως έδειξε η έρευνα, παρέμειναν.
Ο Ed Okello, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως όταν το πράσινο τσάι πέπτεται με τη βοήθεια ενζύμων στο έντερο, οι ουσίες που προκύπτουν είναι πιο αποτελεσματικές έναντι των σημαντικών ουσιών pου συνδέονται με την εμφάνιση Alzheimer, σε σχέση με την άπεπτη τροφή.
Επιπλέον ανακάλυψε ότι οι ουσίες μετά την πέψη είχαν αντικαρκινικές ιδιότητες μειώνοντας σημαντικά την εξέλιξη των κυττάρων του όγκου που χρησιμοποίησε για το πείραμα.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στο μαύρο και πράσινο τσάι έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες, επικολλώνται στις τοξικές ουσίες και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι πολυφαινόλες στην πέψη διασπώνται σε μείγμα ουσιών οι οποίες διερευνήθηκαν στη νέα έρευνα.
Ότι συμβαίνει κατά την πέψη είναι σημαντικό για το αν τελικά οι τροφές ωφελούν, δήλωσε ο Okello.
Οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα παρόμοια με νευρώνες σε τοξίνες διαφόρων συγκεντρώσεων και σε ουσίες τσαγιού μετά την πέψη και οι ουσίες προστάτευαν τα κύτταρα, εμποδίζοντας την καταστροφή τους από τοξίνες.
Όπως δήλωσε ο Okello, φάνηκε επίσης να επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα μειώνοντας σημαντικά την εξέλιξή τους. Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Κινέζικη ιατρική και η έρευνα, συνεχίζει ο επιστήμονας, παρέχει τις επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα έναντι ορισμένων σημαντικών νόσων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν προστατευτικές ιδιότητες, που κυρίως αποδίδονται στις πολυφαινόλες.
Το πράσινο τσάι έχει φανεί αποτελεσματικό έναντι καρκίνων σε μοντέλα με ζώα και επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και όχι καταληκτικά, αποτελούν βάση για περαιτέρω έρευνα στους μεταβολίτες πράσινου τσαγιού και του πιθανού τους ρόλου στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Phytomedicine’.
Πηγές:
Phytomedicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}