Νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε Βρετανίδες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης επιβεβαίωσε ορισμένους τέτοιους παράγοντες, όπως την προχωρημένη ηλικία της εγκύου, ενώ δεν έφτασε σε θετικό συμπέρασμα όσον αφορά άλλους παράγοντες, όπως η κατανάλωση καφεΐνης.
Όπως δηλώνει ο Noreen Maconochie στο περιοδικό ‘British Journal of Obstetrics and Gynecology’ οι λόγοι των αποβολών δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και πολλοί παράγοντες κινδύνου παραμένουν ακόμα ανεπιβεβαίωτοι ή υπάρχουν αντιφατικές γνώμες σχετικά με αυτούς.
Παράγοντες κινδύνου είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, και το ιστορικό προηγούμενων αποβολών ή μειωμένης γονιμότητας. Παλαιότερα έχουν αναφερθεί ορισμένοι κοινωνικοί παράγοντες αλλά ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτούς.
Για να επιβεβαιώσει περαιτέρω τους παράγοντες κινδύνου της προχωρημένης ηλικίας και του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έρευνα με επικεφαλής την Dr. Noreen Maconochie εξέτασε 603 γυναίκες ηλικίας 18 έως 55 ετών οι οποίες απέβαλαν σε λιγότερο από 13 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης.
Δεύτερη ομάδα που χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση αφορούσε 6.116 γυναίκες που συνέχιζαν την εγκυμοσύνη τους πέρα από το πρώτο τρίμηνο.
Οι παράγοντες της προχωρημένης ηλικίας και του στρες επιβεβαιώθηκαν και σε αυτή την έρευνα ενώ ανιχνεύτηκαν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το χαμηλό βάρος της εγκύου πριν την εγκυμοσύνη, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, το αίσθημα ψυχικής κούρασης και η αλλαγή συντρόφου.
Μικρότερο κίνδυνο να προκαλέσουν αποβολή παρουσίαζαν οι εξής παράγοντες: Προηγούμενος τοκετός, η γέννηση ζωντανού νεογνού, οι ναυτίες της εγκύου, τα συμπληρώματα διατροφής και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το εύρημα ότι η ύπαρξη ναυτιών σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για αποβολή κατά 70%.
Οι ερευνητές δεν είχαν ενδείξεις συσχετισμού της κατανάλωσης καφεΐνης, μικρής ποσότητας αλκοόλ και του καπνίσματος όσον αφορά τις αποβολές. Επίσης δεν φάνηκε να παίζει ρόλο το εκπαιδευτικό επίπεδο της μητέρας, το αν εργαζόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή το κοινωνικό της επίπεδο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες αλλά θεωρούν ότι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μιας αποβολής είναι η υγιεινή διατροφή, η μείωση του στρες και η γενικότερη συναισθηματική υγεία της εγκύου.
Πηγές:
‘British Journal of Obstetrics and Gynecology’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}