Νέα έρευνα έδειξε ότι το άσθμα στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και προβλημάτων γονιμότητας.

Γυναίκες που ακολουθούσαν αγωγή για άσθμα ήταν πιο πιθανό να αποβάλουν και να χρειαστούν αγωγή για γονιμότητα έναντι αυτών χωρίς άσθμα, αναφέρει η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Respiratory Society (ERS).

Όμως η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι μετά την αγωγή για υπογονιμότητα, ο αριθμός των γεννήσεων ήταν ο ίδιος για γυναίκες με ή χωρίς άσθμα ,υποδεικνύοντας ότι η πάθηση δεν επηρεάζει τις γενικές πιθανότητες επιτυχούς κύησης.

Η Dr. Anne Vejen Hansen, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι γυναίκες που πληρούσαν τον ορισμό άσθματος είχαν υψηλότερο ποσοστό αποβολών και αυξημένη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οσο πιο σοβαρό ήταν το άσθμα και όσο περισσότερες εξάρσεις είχαν οι γυναίκες τόσο πιο πιθανό ήταν να καταφύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ερευνητές ανέλυσαν το αναπαραγωγικό αποτέλεσμα 769.880 γυναικών που γεννήθηκαν στη Δανία το 1976 - 1999. Παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια, από το 1994.

Οι συμμετέχουσες που τακτικά χρησιμοποιούσαν φάρμακα για την πάθησή τους θεωρήθηκαν ασθματικές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με άσθμα είχαν υψηλότερο ποσοστό αποβολών σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς άσθμα (17.0% έναντι 15.7%) και περισσότερη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενη αναπαραγωγής (5.6% έναντι 5.0%).

Όμως το ποσοστό που στη συνέχεια γέννησε ήταν 77% σε γυναίκες με και χωρίς άσθμα, που υποδεικνύει ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει τον αριθμό των γεννήσεων ζωντανών εμβρύων.

Καθώς τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ένταση του άσθματος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία του αποτελεσματικού ελέγχου του άσθματος στη βελτίωση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος στις γυναίκες

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεραμικό εμφύτευμα γνάθου σε ασθενή
Γερμανία: Αυξημένη η θνητότητα από καρδιακές παθήσεις [έκθεση]
ΚΕΘΕΑ Ήπειρος: Θεατρική παράσταση "Οι μικροί Φαρισαίοι''