Τα παραμύθια όχι μόνο βοηθούν τα παιδιά να αποκοιμηθούν, αλλά προσφέρουν επίσης στους γονείς την ευκαιρία να μιλήσουν στα μικρά τους για τον υγιεινό ύπνο. Ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Μέγκαν Τόμας από το Τμήμα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά αναφέρουν στο "British Medical Journal" την έμπνευση που μπορεί να βρει κανείς στην παιδική λογοτεχνία.

Η ιστορία της Χιονάτης (στην εκδοχή της Disney), για παράδειγμα, απεικονίζει ορισμένες από τις συνέπειες του διαταραγμένου ύπνου. Ορισμένοι από τους επτά νάνους υποφέρουν από ροχαλητό και απόφραξη των αεραγωγών, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου και τελικά να οδηγούν σε χειρότερη ποιότητα ύπνου. Επιπλέον, η μερική στένωση των ανώτερων αεραγωγών εμφανίζεται συχνά στην αχονδροπλασία, δηλαδή στο κοντό ανάστημα, γράφουν οι συγγραφείς.

Στο παραμύθι, τα ονόματα των νάνων ταιριάζουν σε ορισμένα από τα προβλήματα που μπορούν να αποδοθούν σε δυσκολίες ύπνου: Grumpy (ευερεθιστότητα), Sleepy (κούραση), Bashful (ασθενέστερες κοινωνικές δεξιότητες). Τα προβλήματα με την προσοχή και τη λεκτική ευχέρεια είναι επίσης γνωστά φαινόμενα σε αυτό το πλαίσιο και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα προβλήματα ομιλίας του νάνου Ντοκ, αναφέρεται. Ο Sneezy, από την άλλη πλευρά, μπορεί να πάσχει από αλλεργίες που οδηγούν στην απόφραξη των αεραγωγών του. Είναι επίσης πιθανό η έλλειψη ύπνου να έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων, οι άγρυπνες νύχτες της Πριγκίπισσας και του Μπιζελιού θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Οι αισθητηριακές ευαισθησίες είναι συχνές σε αυτή τη διαταραχή, όπως και οι διαταραχές του ύπνου. Άλλωστε, η πριγκίπισσα ένιωσε τη δυσφορία του κληρονόμου ακόμα και κάτω από τα 20 στρώματα και τα 20 παπλώματα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ως θετικό παράδειγμα το παραμύθι της Χρυσομαλλούσας και των τριών αρκούδων. Δείχνει πώς ένα ιδανικό περιβάλλον προάγει τον υγιή ύπνο. Στο παραμύθι, το κορίτσι επιλέγει το πιο άνετο κρεβάτι σε ένα δωμάτιο που δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο, σκοτεινό και ήσυχο. Σύμφωνα με τη μελέτη, έτσι ακριβώς θα έπρεπε να είναι.

Ο Πίτερ Παν, από την άλλη πλευρά, κοιμάται λιγότερο χαλαρά. Αναφέρει επώδυνα όνειρα που πιθανώς υποδηλώνουν εφιάλτες ή νυχτερινούς τρόμους. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου, οι αναγνώστες εξοικειώνονται με τα συμπτώματα των παρασυνειδήσεων, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Αυτές οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η υπνοβασία, η συγκεχυμένη αφύπνιση ή οι νυχτερινοί τρόμοι, εμφανίζονται ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, εξηγούν.

Παράγοντες όπως το άγχος, το άγχος αποχωρισμού ή η στέρηση ύπνου συμβάλλουν επομένως στις παρασόμνιες. Αυτό συνάδει με τις εμπειρίες του χαρακτήρα του Πίτερ Παν, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά του και εκτέθηκε στους κινδύνους του καπετάνιου Χουκ και του πληρώματός του, μεταξύ άλλων.

Οι περιπέτειες του αγοριού δείχνουν επίσης πώς ο υγιής ύπνος συμβάλλει στην εδραίωση της μνήμης και στην καλή διάθεση. Κάθε βράδυ, η κυρία Ντάρλινγκ τακτοποιεί τις αναμνήσεις των παιδιών της που κοιμούνται και τις αποθηκεύει καλά, αφήνοντας στο μυαλό τους μόνο τις πιο χαρούμενες σκέψεις για την επόμενη μέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άμεση λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας
SOS εκπέμπει ο πλανήτης
Επιβάλλεται νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας