Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονία, αναφέρει νέα έρευνα από τη Δανία.
Ωστόσο όσοι έπιναν περισσότερα από 50 ποτά την εβδομάδα ήταν αυτοί που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη λοίμωξη.
Η έρευνα δεν είναι η πρώτη που αφορά το αλκοόλ και την πνευμονία. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν μόνο η κατανάλωση ποτού οδηγεί στην πνευμονία, καθώς μπορεί ενδεχομένως χρόνιες νόσοι που σχετίζονται με το αλκοόλ να παίζουν ρόλο.
O Dr. Reimar Wernich Thomsen, από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Aarhus, χρησιμοποίησε στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους, ηλικίας 50 έως 64 ετών που δεν είχαν ποτέ πνευμονία.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στην έναρξη της έρευνας, που περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά έπιναν μπύρα, κρασί και σκληρά ποτά. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 6 ποτά την εβδομάδα, ενώ οι άντρες 12.
Τα επόμενα χρόνια περίπου 4% των συμμετεχόντων κατέληξαν στο νοσοκομείο με πνευμονία.
Ανεξάρτητα από την ποσότητα που κατανάλωναν-από 0 έως 35 ποτά την εβδομάδα-γυναίκες είχαν παρόμοιο κίνδυνο για πνευμονία, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘European Respiratory Journal’.
Ωστόσο, άντρες που κατανάλωναν περισσότερα από 50 ποτά κάθε εβδομάδα είχαν περίπου 80% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με πνευμονία σε σχέση με όσους έπιναν μεταξύ 1 και 6 ποτών κάθε εβδομάδα, έχοντας λάβει υπόψη οι ερευνητές παράγοντες όπως το κάπνισμα και το βάρος.
Περίπου ένας στους 30 άντρες έπιναν αρκετά ώστε να ανήκουν στην κατηγορία.
Όταν έλαβαν υπόψη άλλες χρόνιες νόσους που εμφάνισαν οι άντρες, η σχέση μεταξύ αλκοόλ και πνευμονίας παρέμεινε, αλλά ήταν ασθενέστερη.
Ο Dr. Andriy Samokhvalov, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η γενική ιδέα είναι ότι το αλκοόλ προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πνευμονία, παραμένει ασαφής η ποσότητα που χρειάζεται για να αυξηθεί ο κίνδυνος. Επιπλέον, στον υπολογισμό δεν βοηθά ότι η έρευνα εξαρτήθηκε από τις αναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων σχετικά με την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να εξασθενεί τα αποτελέσματα.
Ο Samokhvalov, θεωρεί ότι ενδεχομένως υπάρχει σημείο εκκίνησης, περίπου στα 4 ποτά την ημέρα.
Άντρες και γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο πνευμονίας αν έπιναν σε αραιά διαστήματα μεγάλες δόσεις παρά σποραδικά σε μια εβδομάδα.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι λογικό άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ να θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πηγές:
‘European Respiratory Journal’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}