Δοκιμή σε νέο φάρμακο κατά του καρκίνου, που στοχεύει όγκους με ακρίβεια, φάνηκε τόσο επιτυχημένη ώστε σταμάτησε νωρίτερα.
Γιατροί στο νοσοκομείο London's Royal Marsden, χορήγησαν σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη ισχυρό φάρμακο με ακτινοβολία άλφα και ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς έζησαν περισσότερο και εμφάνισαν λιγότερο πόνο και παρενέργειες.
Οι ερευνητές σταμάτησαν τότε τη δοκιμή σε 922 ανθρώπους, δηλώνοντας ότι είναι ανήθικο να μη λάβουν όλοι τη θεραπεία.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Chris Parker, δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα εμπρός.
Το ίδρυμα Cancer Research στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική και υποσχόμενη ανακάλυψη.
Η ακτινοβολία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των όγκων περισσότερο από έναν αιώνα. Βλάπτει το γενετικό κώδικα μέσα στα καρκινικά κύτταρα.
Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν σωματίδια άλφα, τα οποία, όπως δήλωσε ο Dr Parker, είναι περισσότερο βλαβερά.
Τα σωματίδια άλφα επίσης είναι λιγότερο βλαβερά στον περιβάλλοντα ιστό. Η ακτίνα δράσης τους είναι μερικά εκατομμυριοστά του μέτρου. Έτσι, η βλάβη περιορίζεται στο σημείο που πρέπει.
Στο 90% των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στα οστά. Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει αγωγή που να επηρεάζει την επιβίωση.
Η έρευνα ασχολήθηκε με ασθενείς που εμφάνιζαν αυτούς τους δευτερεύοντες καρκίνους, καθώς η πηγή ακτινοβολίας (radium-223 chloride) δρα όπως το ασβέστιο και επικολλάται στα οστά.
Στους μισούς δόθηκε το radium-223 chloride σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν χημειοθεραπεία και εικονικό χάπι.
Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 30% χαμηλότερο στην ομάδα που λάμβανε radium-223 chloride .Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έζησαν 14 μήνες κατά μέσον όρο σε σύγκριση με 11 μήνες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Ο Parker πιστεύει πως πρόκειται για σημαντικό βήμα εμπρός, όσον αφορά τους καρκινοπαθείς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αγωγή είναι ασφαλής. Υπήρχαν λιγότερες παρενέργειες στην ομάδα που λάμβανε την αγωγή σε σχέση με όσων λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο, αλλά δεν έχουν ακόμα επισκοπηθεί από άλλους επιστήμονες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}