Η αγωγή εγκύων καρκινοπαθών με ισχυρή χημειοθεραπεία φαίνεται να μη βλάπτει το έμβρυο, σε αντίθεση με τον πρόωρο τοκετό προς αποφυγήν της επίδρασης της χημειοθεραπείας, αναφέρει έρευνα ειδικών στον καρκίνο.
Επιστήμονες που μελέτησαν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολούθησαν αγωγή κατά του καρκίνου στην εγκυμοσύνη, ανακάλυψαν ότι τα μωρά δεν επηρεάστηκαν από τη χημειοθεραπεία, αλλά βλάφτηκαν αν γεννήθηκαν πρόωρα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Frederic Amant, του University Hospitals Leuven στο Βέλγιο, παρουσίασε τα αποτελέσματα στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο, στη Στοκχόλμη. Δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τον πρόωρο τοκετό παρά από τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται ως έμβρυα.
Αν και τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια είναι συνήθως προκαταρκτικά, ο ερευνητής δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει ανάγκη να υποβάλλονται σε άμβλωση οι έγκυες που έχουν καρκίνο ή να καθυστερήσουν τη χημειοθεραπεία πέρα από το πρώτο τρίμηνο, αλλά τόνισε ότι οι γιατροί θα πρέπει να αποφεύγουν την πρόκληση πρόωρου τοκετού αν είναι εφικτό.
Υπολογίζεται ότι 2.500 έως 5.000 έγκυες στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο-διάγνωση που είναι διπλά τραυματική, καθώς οι μέλλουσες μητέρες ανησυχούν είτε ότι η νόσος είτε ότι η αγωγή θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο.
Ο Amant δήλωσε ότι σύμφωνα με την εμπειρία του, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν άμβλωση επειδή δεν γνωρίζουν για τους κινδύνους αντικαρκινικής αγωγής στο έμβρυο, αλλά υποθέτουν ότι πιθανόν είναι επιβλαβής.
Γιατροί, επίσης, συμβουλεύουν συχνά γυναίκες είτε να καθυστερήσουν την αγωγή κατά του καρκίνου είτε να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό, γενικά στις 32 εβδομάδες κύησης, δήλωσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, η συμβουλή είναι άστοχη αν η χημειοθεραπεία χορηγείται μετά τις πρώτες 12 έως 14 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Μόνο ένα μέρος της χημειοθεραπείας περνά μέσα από τον πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο, δήλωσε ο Amant και τα φάρμακα φαίνεται να μην έχουν επιπτώσεις υγείας στην ανάπτυξη των μωρών.
Μεταξύ των 70 παιδιών που γεννήθηκαν από 68 εγκυμοσύνες στην έρευνα, περίπου τα δυο τρίτα γεννήθηκαν πριν τις 37 εβδομάδες.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποσοστά και τα είδη συγγενών ανωμαλιών στα μωρά ήταν παρόμοια με αυτά του γενικού πληθυσμού, καθώς και η ανάπτυξη, η γενική υγεία και η εξέλιξη. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καρδιακές ανωμαλίες.
Ανακάλυψαν ότι ενώ η νοητική ανάπτυξη βρισκόταν στο φυσιολογικό εύρος για τα περισσότερα παιδιά, όσα είχαν IQ κάτω του φυσιολογικού επιπέδου ήταν κυρίως αυτά που γεννήθηκαν πρόωρα.
Είναι γνωστό ότι μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών και πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι παιδιά που γεννιούνται 1 ή 2 εβδομάδες πριν τις 40 εβδομάδες κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες.
Ο Amant δήλωσε, ότι επειδή ο αριθμός των γυναικών στην έρευνα ήταν μικρός και ο χρόνος παρακολούθησης σχετικά βραχύς, η ομάδα του σχεδιάζει να μελετήσει μεγαλύτερο αριθμό για μεγαλύτερο διάστημα μελλοντικά.
Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε τις πλήρεις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χημειοθεραπείας πριν τον τοκετό, περιλαμβανομένης της επίδρασης στη γονιμότητα του παιδιού και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου όταν μεγαλώσει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}