Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν και τόσο στα σοβαρά την υγεία των δοντιών τους.Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο για τη στοματική σας κοιλότητα, αλλά και για την υγεία σας γενικότερα. Και ένας από τους συχνότερους λόγους που κάποιος δεν θα φροντίσει την υγεία των δοντιών του είναι το άγχος ή ο φόβος για τον οδοντίατρο.
Το οδοντικό άγχος είναι εκείνο το δυσάρεστο συναίσθημα που σας πιάνει και μόνο που θα σκεφτείτε την καρέκλα του οδοντίατρου, ή τον ήχο του τροχού να ξεκινάει. Για άλλους είναι η αίσθηση ότι κάποιος σκαλίζει μέσα στο στόμα ή το τράνταγμα που προκαλείται σε ολόκληρο το κεφάλι όταν καθαρίζεται ένα δόντι. Κάποιοι άλλοι μπορεί να πηγαίνουν ένα βήμα πιο μακριά και να μην αντέχουν στη σκέψη ότι ο οδοντίατρος θα έχει κακά νέα, όπως ότι χρειάζονται σφράγισμα. Και ας μην ξεχνάμε τον φόβο για τις ενέσεις.
Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι το οδοντικό άγχος εμφανίζεται πιο συχνά σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, αλλά είναι επίσης πολύ έντονο σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη το 2017 έδωσε παρόμοιους ορισμούς για το οδοντικό άγχος με την παραπάνω μελέτη. Όρισαν το οδοντικό άγχος ως μια σωματική ή συναισθηματική απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή. Στην ουσία πρόκειται για μία φοβία γύρω από οτιδήποτε μπορεί να περιλαμβάνει τη διαδικασία του οδοντίατρου, από το να περιμένουμε στο δωμάτιο αναμονής μέχρι το να βρίσκουμε κάθε είδους δικαιολογία για να αναβάλουμε το ραντεβού μας.
Πώς το άγχος επηρεάζει τη στοματική σας υγεία
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το οδοντιατρικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χαμένα ραντεβού ή πλήρη αποφυγή του οδοντιάτρου. Το άγχος οφείλεται είτε σε κακές προηγούμενες εμπειρίες είτε λόγω ανησυχίας για το τι μπορεί να συμβεί. Αυτό όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που σκοτώνει την έννοια της πρόληψης: Αισθάνεστε φόβο, αποφεύγετε τον οδοντίατρο, παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα και έπειτα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία επειδή έχετε ήδη συμπτώματα που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
Αυτό όμως δεν είναι και απόλυτο. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, αρκετά άτομα που εμφανίζουν οδοντικό άγχος μπορεί να προσπαθούν να το αναπληρώσουν με καλύτερες συνήθειες στοματικής υγιεινής στο σπίτι. Η ίδια μελέτη παρατήρησε χαμηλότερα ποσοστά ουλίτιδας, σφραγισμάτων ή και απώλειας δοντιών. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να συσχετιστούν καλύτερα αυτά τα δύο.
Μερικά πιθανά συμπτώματα άγχους που έχει να κάνει συγκεκριμένα με τον οδοντίατρο θα μπορούσαν να είναι τα εξής:
δυσκολία στον ύπνο
κοιλιακή δυσφορία ή ναυτία
αυξημένοι παλμοί
μια αίσθηση επικείμενου κινδύνου
ανεξήγητη εφίδρωση
τρέμουλο
δυσκολία συγκέντρωσης
Αιτίες
Το οδοντικό άγχος εμφανίζεται όταν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα άγχους ως απάντηση σε ένα επικείμενο ραντεβού στον οδοντίατρο.Η ακριβής αιτία του οδοντικού άγχους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικότερα μπορεί να θεωρηθεί ως φόβος για το άγνωστο. Μια πολύ σημαντική αιτιία για πολύ κόσμο είναι και το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας.
Μερικοί πιθανοί τρόποι διαχείρισης του οδοντικού άγχους περιλαμβάνουν:
*εξασκηθείτε σε τεχνικές αναπνοής
*δοκιμάστε διαλογισμό ή γιόγκα
*φέρτε ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο στην καρέκλα του οδοντιάτρου
*μιλήστε με τον οδοντίατρο πριν από ένα ραντεβού για να ηρεμήσετε τις ανησυχίες σας
Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η θεραπεία έκθεσης μπορεί να λειτουργήσουν. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε οδοντική φοβία, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κόψετε το ποτό
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας