Αν το κάπνισμα δεν ελεγχθεί παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε 18 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης και 40 εκατομμύρια θανάτους μεταξύ του 2010 και του 2050, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο καπνός και η φυματίωση συνδέονται, καθώς το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την νόσο.
Η Sanjay Basu, δημιούργησε μαθηματικό μοντέλο για την επιδημία φυματίωσης. Ήθελε να υπολογίσει την επίπτωση του καπνίσματος στα περιστατικά φυματίωσης και θανάτων. Υπολόγισε την εμφάνιση της νόσου και θανάτων από αυτήν και έλαβε υπόψη αλλαγές στις τάσεις του καπνίσματος, στην αντιμετώπιση της φυματίωσης και άλλους παράγοντες.
Το μοντέλο προβλέπει ότι αν δεν ελεγχθεί το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε 18 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης και 40 εκατομμύρια θανάτους από αυτήν.
Ο αριθμός περιστατικών φυματίωσης μπορεί να ενισχυθεί κατά 7%, από 256 εκατομμύρια σε 274. Ο αριθμός θανάτων από τη νόσο μπορεί να αυξηθεί κατά 66% από 61 εκατομμύρια σε 101.
Σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού καπνίζει, αναφέρουν οι ερευνητές. Μέτρια αύξηση του ατομικού κινδύνου σε αυτή την περίπτωση μεταφράζεται σε μεγάλο κίνδυνο στον πληθυσμό επειδή καπνίζουν τόσοι πολλοί.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστούν είναι η Αφρική, η Ανατολική Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ασία.
Οι ερευνητές επίσης υπολόγισαν την επίδραση της μειωμένης χρήσης καπνού. Αν τα ποσοστά καπνίσματος μειωθούν σημαντικά, οι θάνατοι από φυματίωση λόγω καπνίσματος θα μπορούσαν να σημειώσουν πτώση κατά 27 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Η επιθετική μείωση ορίζεται ως περιορισμός κατά 1% τον χρόνο, μέχρι να εξαφανιστεί το κάπνισμα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMJ’.
Πηγές:
‘BMJ’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}