Επιστήμη & Ζωή

Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, ακόμα και αν έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011, 15:30

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, ακόμα και αν έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η σουηδική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke’, περιέλαβε περισσότερες από 5.700 γυναίκες με ιστορικό καρδιοπάθειας. Οι γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών, παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια κατά μέσον όρο (η ομάδα που δεν είχε καρδιοπάθεια) ή για 10 χρόνια (η ομάδα που είχε καρδιοπάθεια).

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, περισσότερα από 1.300 εγκεφαλικά επεισόδια συνέβησαν στην ομάδα που δεν έπασχε από καρδιοπάθεια και περισσότερα από 1.000 στην ομάδα καρδιοπάθειας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικές πληροφορίες για να καθορίσουν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα μιας γυναίκας.

Μεταξύ γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, όσες είχαν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών με βάση τη διατροφή αντιμετώπιζαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα οφέλη επεκτάθηκαν σε γυναίκες που ήδη υπέφεραν από καρδιοπάθεια. Μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας, γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας είχαν μέχρι 57% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φρούτα και λαχανικά συνέβαλαν περίπου κατά 50% στην αντιοξειδωτική ικανότητα των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, που είχαν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα. Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν ήταν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι και η σοκολάτα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση παρέμεινε ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που συχνά σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή, όπως η άσκηση ή η αποφυγή του καπνίσματος.

Η επικεφαλής της έρευνας, Susanne Rautiainen, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου καταστέλλοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που συμβάλλουν στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα.

Πηγές:
‘Stroke’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων