Επιστήμη & Ζωή

Νέα στοιχεία για πιθανή σχέση γαλακτοκομικών-νόσου του Πάρκινσον

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σχετικά με το ρόλο της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον στους άντρες. Η αιτία παραμένει άγνωστη.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007, 19:46

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σχετικά με το ρόλο της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον στους άντρες. Η αιτία παραμένει άγνωστη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 130.000 Αμερικανούς, αυτοί που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών-ιδιαίτερα γάλακτος- είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ασθενήσουν από Πάρκινσον. Στις γυναίκες τα ευρήματα είναι διφορούμενα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που υποδείκνυαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και της νόσου του πάρκινσον στους άντρες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.

Ο ερευνητής Honglei Chen,του National Institute of Environmental Health Sciences στη Βόρεια Καρολίνα, εκτιμά ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ευθύνονται για τη νόσο και το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία του τρόπου διατροφής 57.689 αντρών και 73.175 γυναικών σε διάστημα 9 ετών. Από αυτούς 250 άντρες και 138 γυναίκες εμφάνισαν τη νόσο.

Οι άντρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν από Πάρκινσον κατά 60% σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες ποσότητες. Στην πρώτη κατηγορία οι άντρες κατανάλωναν 815 γραμμάρια, ποσότητα ισοδύναμη με 3 έως 4 ποτήρια γάλα.

Στη δεύτερη κατηγορία κατανάλωναν 78 γραμμάρια ημερησίως. Μεγαλύτερη σχέση φάνηκε να έχει το γάλα, σε σύγκριση με το γιαούρτι ή το τυρί.

Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και τα λιπαρά δεν φαίνεται να ευθύνονται για τη νόσο. Μια θεωρία είναι ότι πιθανόν οι τοξίνες που προκαλούν βλάβες στα νεύρα να συμβάλλουν ενδεχομένως στην εμφάνιση της νόσου μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά πιθανόν αποτελούν μικρό μέρος μόνο της έκθεσης των περισσοτέρων ανθρώπων στα χημικά.

Ο ερευνητής θεωρεί πως δεν πρέπει τα ευρήματα να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η κατηγορία αυτή των προϊόντων παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες και θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχίσουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά σε μέτριες ποσότητες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων