Τα τρέχοντα ευρήματα σχετικά με τη δυσλειτουργία της εγκεφαλικής δραστηριότητας πριν και κατά τη διάρκεια του λεγόμενου παγώματος της βάδισης μπορεί να προσφέρουν νέες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με αυτά, ένα μικρό χρονικό παράθυρο αμέσως πριν από το συμβάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα μέσω νευροδιέγερσης, όπως γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Daniel Weiß από το Ινστιτούτο Hertie για την κλινική έρευνα του εγκεφάλου και την ομάδα του, στο επιστημονικό περιοδικό "Brain".

Λόγω της νευροεκφυλιστικής φύσης της νόσου, τα συμπτώματα αυξάνονται σταδιακά καθώς η νόσος εξελίσσεται. Τα τυπικά συμπτώματα στην προχωρημένη φάση της νόσου περιλαμβάνουν όλο και πιο περιορισμένη κινητικότητα με μόνιμες και επεισοδιακές διαταραχές βάδισης.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης το πάγωμα της βάδισης, κατά το οποίο οι ασθενείς έχουν την αίσθηση ότι τα πόδια τους είναι κολλημένα στο πάτωμα.

Έως και το 80% όλων των ασθενών με Πάρκινσον αναπτύσσουν πάγωμα της βάδισης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ξαφνικό μπλοκάρισμα της κίνησης και μπορεί να διαρκέσει από λίγα έως αρκετά δευτερόλεπτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ανωμαλίες στον εγκέφαλο γίνονται εμφανείς δευτερόλεπτα πριν από ένα τέτοιο συμβάν - δηλαδή ενώ το άτομο εξακολουθεί να περπατάει κανονικά.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν και να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα του υποθαλάμου ασθενών με νόσο του Πάρκινσον σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια μπλοκαρίσματος της βάδισης, του περπατήματος και των εκούσιων στάσεων. Η περιοχή του υποθαλαμικού πυρήνα εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της κίνησης.

Η μέτρηση της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων από ηλεκτρόδια βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης αποκάλυψε ότι ο υποθαλαμικός πυρήνας παρουσίασε συγκεκριμένες λανθασμένες ενεργοποιήσεις κατά τη διάρκεια του παγώματος της βάδισης.

Ορισμένες ανωμαλίες ενεργοποίησης-απενεργοποίησης στην ταλαντωτική δραστηριότητα του υποθαλαμικού πυρήνα ήταν εμφανείς τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του παγώματος της βάδισης.

"Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορέσαμε να αποδείξουμε με τη νέα μέθοδο σε ασθενείς με Πάρκινσον ότι αυτή η δυσλειτουργία προηγείται του πραγματικού αποκλεισμού κατά λίγα μόλις βήματα", δήλωσε ο Weiß, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Tübingen.

Τα νέα ευρήματα σχετικά με τη νευρωνική βάση μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή μιας επικείμενης παρεμπόδισης της βάδισης μέσω στοχευμένης νευροδιέγερσης.

"Ορισμένοι από τους σημερινούς εγκεφαλικούς βηματοδότες διαθέτουν ήδη τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για τέτοιου είδους θεραπευτικές εφαρμογές. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περαιτέρω βήματα ανάπτυξης και κλινικές μελέτες προτού μια τέτοια προσαρμοστική θεραπεία καταστεί, ελπίζουμε, διαθέσιμη στο μέλλον", υπογράμμισε ο Weiß.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία