Επιστήμη & Ζωή

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου, καρδιοπάθειας και θνησιμότητας

Η υψηλή σε κόκκινο κρέας διατροφή μπορεί να μικρύνει το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με ερευνητές του Harvard Medical School.

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012, 17:18

Η υψηλή σε κόκκινο κρέας διατροφή μπορεί να μικρύνει το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με ερευνητές του Harvard Medical School.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, υποδεικνύει ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιολογικά προβλήματα.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρι, κοτόπουλο ή ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 37.698 αντρών μεταξύ του 1986 και 2008 και 83.644 γυναικών μεταξύ του 1980 και 2008. Δήλωσαν ότι η πρόσθεση επιπλέον μερίδας μη κατεργασμένου κόκκινου κρέατος στην καθημερινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 13%, της μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου κατά 18% και της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 10%.

Τα στοιχεία για το κατεργασμένο κρέας ήταν υψηλότερα, 20% για τη συνολική θνησιμότητα, 21% για τη θνησιμότητα από προβλήματα καρδιάς και 16% για τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου.

Η έρευνα σημειώνει ότι ανακαλύφτηκε πως υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από καρκίνο. Προσθέτει ότι η σχέση παρατηρήθηκε για μη κατεργασμένο και κατεργασμένο κόκκινο κρέας με σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για το κατεργασμένο κόκκινο κρέας.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς μπορεί να κρύβεται το κορεσμένο λίπος, ενώ το νάτριο που χρησιμοποιείται σε κατεργασμένα κρέατα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μέσω της επίδρασης στην αρτηριακή πίεση.

Η Victoria Taylor, διαιτολόγος του British Heart Foundation, δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας μπορεί παρόλα αυτά να καταναλώνεται ως μέρος ισορροπημένης διατροφής αλλά να προτιμάται το πιο άπαχο και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.

Αν κάποιος καταναλώνει κατεργασμένο κρέας αρκετές φορές την εβδομάδα, θα προσθέσει ποικιλία στη διατροφή αντικαθιστώντας το με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι, πουλερικά ή φασόλια, πρόσθεσε.

Πηγές:
'Archives of Internal Medicine.'



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων