Ερευνητές πιστεύουν ότι εντόπισαν γιατί μια μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Πειράματα σε ποντίκια υπέδειξαν ότι το μήνυμα του οργανισμού για τερματισμό της κατανάλωσης φαγητού μπλοκάρεται αν τα ζώα έχουν τη μετάλλαξη.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Medicine’, αναφέρει ότι η ανταπόκριση του εγκεφάλου στις ορμόνες της όρεξης διαταράχτηκε.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους ελέγχου του βάρους.
Πολλά γονίδια έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, ένα από αυτά, το ΒDNF, φάνηκε πως παίζει ρόλο στην αύξηση του βάρους σε ζώα και σε ορισμένες έρευνες σε ανθρώπους.
Ωστόσο, ερευνητές του Georgetown University, δήλωσαν ότι η εξήγηση για τη σχέση δεν είναι γνωστή.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια που έφεραν τη μετάλλαξη, τα ποντίκια κατανάλωσαν μέχρι 80% περισσότερη τροφή σε σχέση με το φυσιολογικό.
Μετά το γεύμα, ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη πρέπει να ενημερώσουν τον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός έφτασε σε κορεσμό και θα πρέπει να σταματήσει η κατανάλωση φαγητού. Οι ερευνητές έδειξαν ότι στο ποντίκι με τη μετάλλαξη το μήνυμα δεν περνούσε από τις ορμόνες στο αίμα στη σωστή περιοχή του εγκεφάλου.
Ο ερευνητής Baoji Xu, δήλωσε ότι αν το γονίδιο BDNF παρουσιάσει πρόβλημα, οι νευρώνες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και τα σινιάλα της λεπτίνης και ινσουλίνης είναι αναποτελεσματικά και δεν αλλάζει η όρεξη. Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε νέες στρατηγικές για να βοηθηθεί ο εγκέφαλος να ελέγξει το σωματικό βάρος, όπως το να βρεθεί φάρμακο που μπορεί να ενεργοποιήσει την έκφραση του BDNF.
Η Καθηγήτρια Sadaf Farooqi, που μελετά τη σχέση μεταξύ γονιδίων και παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο και συχνά υποεκτιμώνται. Μεταξύ 40 και 70% της διαφοράς στο βάρος μεταξύ 2 ανθρώπων οφείλεται σε γενετικούς λόγους.
Η Καθηγήτρια πρόσθεσε ότι η πλήρης αποδιοργάνωση του γονιδίου BDNF φάνηκε ότι οδηγεί σε σοβαρή παχυσαρκία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και η μετάλλαξη είναι πολύ σπάνια σε ανθρώπους.
Πηγές:
‘Nature Medicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}