Επιστήμη & Ζωή

Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά προστατεύουν από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 13:24

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke’, άνθρωποι που έπιναν γάλα χαμηλό σε λιπαρά και κατανάλωναν γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν πλήρη γαλακτοκομικά.

Σε 74.961 ενήλικες ηλικίας 45 έως 83 ετών, όσοι κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 13% χαμηλότερο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους κατανάλωναν γαλακτοκομικά υψηλά σε λιπαρά.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο στην αρχή της έρευνας. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής 96 ερωτήσεων για να διαπιστωθούν οι διατροφικές τους συνήθειες.

Η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών χωρίστηκε σε 8 κατηγορίες, που κυμαίνονταν από το ποτέ έως το 4 μερίδες την ημέρα.

Στη δεκαετή περίοδο επανεξέτασης συνέβησαν 4.089 εγκεφαλικά επεισόδια. 3,159 ισχαιμικά, 583 αιμορραγικά και 347 απροσδιόριστα.

Η Susanna Larsson, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πλήρων, χαμηλών σε λιπαρά και συγκεκριμένων γαλακτοκομικών με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες άντρες και γυναίκες.

Πρόσθεσε ότι αν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά παρά σε υψηλά θα ωφεληθούν από μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλα θετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών που είναι χαμηλά σε λιπαρά πιθανόν αποδίδονται στις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν. Κάλσιο, ποτάσσιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D.

Η Larsson δήλωσε ότι είναι πιθανό η βιταμίνη D σε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά να μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει σε ένα βαθμό τον παρατηρούμενο χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην έρευνα, λόγω της δυνητικής επίδρασης στην αρτηριακή πίεση.

Η Larsson δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές:
‘Stroke’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων