Η «νόσος των λεγεωνάριων» οδήγησε τον Άκη Σακελλαρίου στην Εντατική, όπου έδωσε μια πολυήμερη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, το 2018. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επί σκηνής έφερε τον Θοδωρή Αθερίδη σε παρόμοιο κίνδυνο και στη ΜΕΘ, ένα χρόνο μετά. Οι δύο ηθοποιοί και προσωπικοί φίλοι μοιράστηκαν διδακτικές εμπειρίες και βιώματα από τις σοβαρές περιπέτειες υγείας, στη διάρκεια εκδήλωσης του «Cardio School» της Γ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Μαζί με τον διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος περιέγραψε τη δική του πολύμηνη μάχη στην εντατική με βαριά COVID-19, εξέπεμψαν το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

Θ.Αθερίδης: «Ζήσε το τώρα»

Ο Θοδωρής Αθερίδης ήταν από παιδί αρρωστοφοβικός, όπως εξομολογήθηκε. «Είχα καρκινοφοβία. Πονούσε ο αγκώνας μου; Καρκίνος του αγκώνα!», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η ζωή τα έφερε έτσι που έπαθα εγκεφαλικό, όχι καρκίνο».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έφερε και τη μεταστροφή που τον οδήγησε να ζει το τώρα για το τώρα, όπως ανέφερε. Ήταν Σάββατο, 30 Νοεμβρίου του 2019, λίγο πριν ξεκινήσει η απογευματινή παράσταση «ART» που έδινε μαζί με τους Άλκη Κούρκουλο και Μιχάλη Οικονόμου στο «Μικρό Παλλάς».

«Ένιωσα ένα μούδιασμα στη μια πλευρά της γλώσσας, την αριστερή, το μάγουλό μου όλο και όλο μου το χέρι, σαν μια συγχορδία σολ ματζόρε», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν κράτησε πολλή ώρα, έφυγε και έμεινε ο απόηχος. «Σε δέκατα του δευτερολέπτου σκέφτηκα το εξής: νεύρο που να συνδέει γλώσσα και μάγουλο και χέρι ταυτόχρονα, αυτό είναι εγκεφαλικό. Και λέω κατευθείαν: όγκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό. Δεν ξέρω άλλα», είπε, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο ενέργειες και συναισθήματα.

Κατέφυγε στο καμαρίνι του Άλκη Κούρκουλου, ο οποίος του ζήτησε να σηκώσει και να κατεβάσει τα χέρια, να χαμογελάσει και να πει τι μέρα είναι. Όταν ανταποκρίθηκε σε αυτά του είπε «μια χαρά είσαι». Ο φίλος γιατρός στον οποίο τηλεφώνησε, γνωρίζοντας ότι είναι αρρωστοφοβικός, φοβήθηκε να τον τρομάξει και του συνέστησε να κάνει την απογευματινή παράσταση και να τον καλέσει ξανά, ενώ γιατρός που κλήθηκε στο θέατρο μεταξύ της απογευματινής και της βραδινής παράστασης του συνέστησε μαγνητική τομογραφία. Τελικά έδωσε και τη βραδινή παράσταση, αφού μεσολάβησε και ένα ανησυχητικό μούδιασμα σε δάχτυλο του αριστερού του χεριού.

«Κάνω την παράσταση, πηγαίνω για μαγνητική και για ένα τέταρτο προλαβαίνω την θρομβόλυση, γιατί το πρωτόκολλο είναι 4,5 ώρες. Πήγα στις 4 και δεν έκανα ούτε όλη τη μαγνητική», ανέφερε ο ηθοποιός, ο οποίος περιέγραψε τον τραυματικό διάλογο που είχε με την τεχνολόγο, όσο βρισκόταν στο διαγνωστικό μηχάνημα

  • «Έχουμε ευρήματα;»
  • «Βεβαίως»
  • «Τι;»
  • «Θα σας τα πει σε λίγο ο γιατρός»

«Αυτό το ‘σε λίγο’ περιμένω ότι θα είναι 3 δευτερόλεπτα. Περνάνε 3 λεπτά. Σας πληροφορώ ότι αυτά τα 3 λεπτά που έχω ακούσει ότι έχουμε ευρήματα και θα μου τα πει ο γιατρός ήταν τα χειρότερα της ζωής μου που μπορώ να θυμηθώ. Χειρότερα από την εντατική που ήρθε μετά», επεσήμανε. Η διάγνωση ήταν εγκεφαλικό, έγινε θρομβόλυση και ακολούθησαν 48 ώρες στην εντατική.

Α.Σακελλαρίου: «Κανένας δεν είναι Θεός»

Ο Άκης Σακελλαρίου έπαιζε στο μιούζικαλ «Mamma Mia», το φθινόπωρο του 2018, και δεν έδινε σημασία στο αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα που τον προειδοποιούσαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το αναπνευστικό του. «Έλεγα μάλλον είναι από την κούραση της παράστασης. Ανέβαζα και έναν πυρετάκο, 37,7, 38,8, 38, έμενε εκεί. Έπαιρνα αντιπυρετικό, συνέχιζα», θυμάται.

Στο δρόμο για την Πάτρα, όπου θα δινόταν μια παράσταση, άρχισε να παραμιλάει: «πού είναι η γέφυρα, πρέπει να δω τη γέφυρα». Τον είδε γιατρός εκεί, του έβαλε ορό και του επέτρεψε να δώσει την παράσταση, η οποία έγινε κανονικά –«το μόνο που δεν έκανα εκείνη τη μέρα ήταν να χορέψω»- και την επόμενη μέρα πήγε σε διαγνωστικό εργαστήριο της Πάτρας για ακτινογραφία θώρακα, η οποία έδειξε άκρως ανησυχητικά ευρήματα.

«Επιστρέφω στην Αθήνα, φτάνω στο γιατρό, μου λέει ‘έτσι όπως είσαι μπαίνεις τώρα στο Σωτηρία’. Του λέω, ‘μπορώ να πάρω τη μηχανή μου;’, μου απαντάει ‘όχι, όπως είσαι μπαίνεις σε ένα ταξί, πας Σωτηρία’.

Ο ηθοποιός μπήκε στο ταξί και το επόμενο που θυμάται είναι να ξυπνάει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ όπως έμαθε μετά είχαν μεσολαβήσει 10 μέρες σε κώμα. «Ξυπνάω και βλέπω να έχω διάφορα καλώδια, λέω ‘τι έγινε ρε παιδιά;’ Και έχω δίπλα μου κάποιους φίλους. ‘Εσείς τι κάνετε εδώ;’ Σκέφτομαι ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί να πάμε για ψάρεμα όλοι μαζί. Προφανώς από τα φάρμακα που είχα πάρει έβλεπα διάφορα οράματα».

Ο κ.Σακελλαρίου έκανε λόγο για απόλυτη άγνοια κινδύνου, που έθεσε τελικά σε κίνδυνο τη ζωή του. «Αν είχα έστω και μια μικρή υποψία ότι κάτι συμβαίνει θα είχε αποφευχθεί όλο αυτό», τόνισε, καταλήγοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ, αυτός είναι ο λόγος που δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλάω: ότι πρέπει να αφουγκραζόμαστε το κορμί μας, τις δυνάμεις μας, να μην τις υπερεκτιμούμε, κανένας δεν είναι Θεός. Όλοι νομίζουμε ότι ό,τι συμβαίνει γύρω γύρω δεν θα συμβεί και σε μας».

Β.Βασιλικός: «Νόμιζα πως ήμουν αλώβητος»

Ο καθηγητής Βασίλης Βασιλικός βγήκε νικητής από την σκληρή μάχη που έδωσε με την COVID-19, μετά από νοσηλεία 3 μηνών στη ΜΕΘ, κατά τον «μαύρο» χειμώνα της Θεσσαλονίκης 2020-2021.

«Εγώ που νόμιζα πως ήμουν πανίσχυρος και αλώβητος δεν είχα δύναμη να ταϊστώ και με ταϊζανε τα κορίτσια», θυμήθηκε, κάνοντας λόγο για ένα πάρα πολύ μεγάλο μάθημα ζωής, ενώ πρόβαλε στην οθόνη εικόνες από τη νοσηλεία του. Θεωρούσε, όπως είπε, ως σημαντική πρόοδο το ότι σταδιακά άρχισε να κουνάει τα χέρια, να μετράει ως το πέντε και να διαβάζει εφημερίδα, ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλο άλμα το ότι κάποια στιγμή κατάφερε να σηκωθεί όρθιος.

«Επειδή ο άνθρωπος δεν αλλάζει, έτσι και εγώ δεν άλλαξα. Το ίδιο νευρικός είμαι, το ίδιο εγωιστής είμαι και το ίδιο πειναλέος είμαι», εξομολογήθηκε, ενώ μετέφερε ως μήνυμα «να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Cardio School

Το Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις (Cardio School) λειτουργεί από το 2022, με πρωτοβουλία της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση από ειδικούς γιατρούς, αλλά και την εκπαίδευση των ασθενών, των φροντιστών τους και του κοινού σε θέματα καρδιαγγειακών νόσων, ούτως ώστε να προφυλάσσονται από την «πληροφοριορύπανση» που υπάρχει σε θέματα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης, ο υπεύθυνος του Cardio School, καρδιολόγος, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, και ειδικοί συνεργάτες διάφορων ειδικοτήτων συζήτησαν για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή διαχείριση καρδιολογικών παθήσεων, με τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού και των προσκεκλημένων ηθοποιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου