Επιστήμη & Ζωή

Έρευνα: η σοκολάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, 14:56

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 37.000 άντρες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν την περισσότερη ποσότητα σοκολάτας είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακολουθεί άλλες έρευνες που έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο οι ερευνητές και το Stroke Association προειδοποιούν ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν δικαιολογία για μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 10 χρόνια.

Χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν, με την ομάδα της μικρότερης κατανάλωσης κατά μέσον όρο να μην καταναλώνει σοκολάτα κάθε εβδομάδα και την ομάδα με τη μεγαλύτερη να καταναλώνει 63 γραμμάρια.

Συγκρίνοντας τις ομάδες, η έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν την περισσότερη σοκολάτα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Neurology.'

Η ερευνήτρια Susanna Larsson από το Karolinska Institute δήλωσε ότι η ωφέλιμη επίδραση της κατανάλωσης της σοκολάτας στο θέμα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτήν.

Τα φλαβονοειδή φαίνονται προστατευτικά έναντι της καρδιαγγειακής νόσου λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιθρομβοτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Είναι επίσης πιθανό τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα να μειώνουν τη συγκέντρωση κακής χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα επίσης σημειώνει ότι ενώ η σκούρα σοκολάτα έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά στο παρελθόν, η σοκολάτα γάλακτος μελετήθηκε στη νέα έρευνα.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν για τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών που περιέχεται στη σοκολάτα και σημειώνουν ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πηγές:
'Neurology.'



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων