Επιστήμη & Ζωή

Έρευνα: Τα ψάρια προστατεύουν από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών, 2 φορές την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν έχουν την ίδια επίδραση, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012, 20:10

Η κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών, 2 φορές την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν έχουν την ίδια επίδραση, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 38 προηγούμενων ερευνών για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψαριού και του κινδύνου για εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι έρευνες περιέλαβαν σχεδόν 800.000 ανθρώπους σε 15 χώρες.

Έχοντας λάβει υπόψη αρκετούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 2 έως 4 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους κατανάλωναν μια ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες την εβδομάδα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο.

Δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατά 4%. Ωστόσο τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με ομάδα που είχε επικεφαλής τον Dr. Rajiv Chowdhury, από το University of Cambridge.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την τακτική κατανάλωση ψαριού με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριών την εβδομάδα, ιδιαίτερα των λιπαρών, όπως οι σαρδέλες.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες που η κατανάλωση ψαριού μπορεί να ωφελήσει την υγεία των αγγείων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί να οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις μεταξύ ευρείας ακτίνας θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνες και αναγκαία αμινοξέα, που βρίσκονται συχνά στο ψάρι.

Η μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών βοηθά στην κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και άλλων τροφών που βλάπτουν την αγγειακή υγεία ή ότι η υψηλότερη κατανάλωση ψαριών μπορεί να αποτελεί δείκτη γενικότερα μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης ψαριού και του χαμηλότερου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ.’

Πηγές:
‘BMJ.’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων