'Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που νοσηλεύονται για πνευμονία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια σωματικά και ψυχικά προβλήματα, που μπορούν να βλάψουν την ικανότητα αυτοφροντίδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 1.400 ενηλίκων άνω των 50 που επέζησαν από 1.700 νοσηλείες για πνευμονία, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η επίδραση της πνευμονίας ήταν συγκρίσιμη με αυτές που εμφανίζονται σε ανθρώπους που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες εξασθένησης των ψυχικών ικανοτήτων. Οι επιπτώσεις μπορεί να ήταν τόσο σοβαρές που οδήγησαν σε αναπηρία και εισαγωγή σε γηροκομείο.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ικανότητας για δραστηριότητες ρουτίνας, όπως περπάτημα, μαγειρική και χρήση μπάνιου χωρίς βοήθεια.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό American Journal of Medicine.
Ο Dr. Theodore Iwashyna, του University of Michigan, δήλωσε ότι η πνευμονία δεν είναι μόνο ένα οξύ απειλητικό για τη ζωή γεγονός, αλλά επίσης ένα γεγονός που την αλλάζει. Δήλωσε ότι οι δυνητικά σημαντικές ανάγκες χρόνιας φροντίδας και μειωμένης ποιότητας ζωής για τους επιζώντες είναι συγκρίσιμες με τις επιπτώσεις της καρδιακής προβολής.
Μέθοδοι πρόληψης περιλαμβάνουν την έγκαιρη και σωστή χρήση αντιβιοτικών, εμβολιασμό έναντι της γρίπης και εξέταση ηλικιωμένων για κατάθλιψη μετά την πνευμονία.
Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της νοσηλείας για πνευμονία και του αυξημένου κινδύνου εξασθένησης στους ηλικιωμένους, δεν εντόπισε αιτιατή σχέση.
Πηγές:
American Journal of Medicine.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}